9 Ocak 2008 Çarşamba

Hazırgiyimci bavulunu bile toplayamadan fuardan fuara koşuyor


Ağustosta 1 milyar 458 milyon dolar ile ihracat şampiyonu olan hazırgiyim sektörünün temsilcileri, son zamanlarda ihracatta yakaladıkları başarıyı sürdürmek için yurtdışında fuar fuar gezerek, Türk markalarını dünyaya tanıtmaya çalışıyor.

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, “Türk hazırgiyim sektörü temsilcileri bavullarını bile toplayamadan ülke ülke, şehir şehir dolaşarak tüm uluslararası fuarlarda yerlerini alıyor. Bu Türk moda endüstrisinin geldiği noktanın bir göstergesidir” dedi.

Hazır giyimciler, son 2 ayda Tokyo, Düsseldorf, Londra, Las Vegas, Moskova ve Paris gibi merkezlerde düzenlenen 7 fuara katıldı. Hazırgiyim sektörünün uluslararası arenada Türk moda ve markasının geldiği noktayı sergileme şansı bulduğunu kaydeden Orakçıoğlu, son 2 ayda sektördeki ihracat artış oranının yüzde 20’ler seviyesinde, son 8 ayda ise yüzde 16’lar seviyesinde gerçekleştiğine dikkat çekti.

Psikolojik sınır aşıldı

Orakçıoğlu, sektörün son iki ayda tutturduğu ortalamayı sürdürmesi halinde yıl sonunda 16 milyar doların üzerinde ihracat rakamına ulaşacağını söyledi.

Orakçıoğlu, 2006 sonunda aylık 1 milyar dolarlık ihracat sınırını psikolojik sınır olarak konuşan sektörün, bu yılın 3. çeyreği bitmeden aylık psikolojik sınırı 1.5 milyar seviyesine yükselttiğini vurguladı. Orakçıoğlu, şunları söyledi: "Rakamların gösterdiği en açık gerçek şudur: Felaket yılı olarak değerlendirilen 2005’i bir önceki yıla göre yüzde 4,7, 2006’yı ise yüzde 2,1 artışla geçen sektör, Ağustos 2007 itibarıyla geriye dönük bir senelik ihracatını yüzde 16 düzeyinde artırmıştır. Bu rakam sektörün parlak yıllarına yakın bir rakamdır. Kur belirsizlikleri hatta tehdidi altında 2006'da sıkışıp kalan sektör mevcut sıkıntılar tam olarak ortadan kalkmamasına rağmen toparlanmış ve küresel kriz yılından tam 2 sene sonra yine yüzde 16 büyümeyi başarmıştır.”

Hazırgiyimcilerin katıldığı fuarlar



Tarih

Fuar

18-20 Temmuz

IFF Tokyo Fuarı

22-24 Temmuz

Igedo Fashion Fairs 2. Dönem,

5-7 Ağustos

Pure London Fuarı 2. dönem,

23-25 Ağustos

IF 10. Uluslararası İstanbul Moda Fuarı

27-30 Ağustos

WWD Magic&Magic Show 2. Dönem

4-7 Eylül

CPR Moskow Fuarı 2. Dönem,

6-9 Eylül

Pret a Porter Paris 2. Dönem

Kaynak:Caraline giyim.

Hiç yorum yok: