9 Ocak 2008 Çarşamba

İTKİB, ihracatçının alacağının peşine düştü / Toplam 5.5 milyon Euro tahsil edilemiyor


İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İTKİB) ihracatçıların tahsil edemediği alacağının peşine düştü. İHKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, İHKİB Eğitim Vakfı tarafından bu yılın başında kurulan Dış Ticaret Danışmanlık İktisadi İşletmesi'ne gelen tahsil edilemeyen alacak başvurularının sayısının 106'ya, takipteki paranın miktarının da 5.5 milyon Euro'ya ulaştığını söyledi. Takipteki ülkeler listesinin başında Alman firmaları gelirken onu İtalyan, İngiliz ve Fransız firmaları izliyor.

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, alacakların tahsil edilememesi sorununun özellikle küçük ihracaçılar için büyük sıkıntı yarattığını ve riskler taşıdığını belirterek, "Bilhassa ihracat yapmaya yeni başlayan ve mali tablosu yeterince güçlü olmayan firmaların böyle bir durumla karşılaşması, yalnız o olayla ilgili değil geleceğe yönelik olarak da olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Uluslararası alanda hakların savunulması zor, karmaşık ve maliyetli bir süreçtir. Biz İHKİB Eğitim Vakfı aracılığıyla benzeri olmayan bir uygulamaya imza attık ve elimizdeki imkanları üyelerimizin haklarını dünyanın her köşesinde aramak için kullandık" dedi.

Ocak ayında faaliyete geçen İşletmeye taleplerin önce tek tük geldiğini kaydeden Orakçıoğlu, olumlu sonuçların artmasıyla taleplerin çığ gibi büyüdüğünü ifade ederek şu bilgileri verdi:

"Bugün takipteki dosya sayısı 106 olurken takip ettiğimiz alacağın miktarı 5.5 milyon Euro’ya ulaştı. KOBİ niteliğindeki firmaların var ya da yok olmalarına sebep olabilecek büyüklükte alacakların peşinde onlar adına koşuyoruz ve etkinliğimizi giderek artırıyoruz.

Firmalarımızın uluslararası hukukun karışıklığı ve masrafların yüksekliği sebebiyle alacaklarını takip etme güçleri yoksa gönül rahatlığı ile bize ulaşabilirler. Üstelik yalnızca ihracatçı firmalara yönelik bir hak arayışı da değil bu. İthalat yapan, parasını ödediği halde malını alamayan firmaların haklarını da aynı yöntemle koruyoruz.Kaldı ki tek hizmet verdiğimiz sektör de tekstil ve hazır giyim değil. İhracata gönül vermiş ve bu sırada kayba uğramış firmalarımız hangi sektörde olurlarsa olsunlar bize başvurabilir ve haklarını arayabilirler."

Dış Ticaret Danışmanlık İktisadi İşletmesi’nin dış ticaret mevzuatı, marka, patent gibi konularda da danışmanlık hizmetleri verdiğini bildiren İHKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, bu girişimin arkasındaki amaçlardan birinin de hem içerde hem de dışarıda Türk firmalarının yalnız olmadığı göstermek olduğunu kaydetti. Orakçıoğlu, "Yurtdışında sorunlu alacağı bulunan firmalarımızın ihtilafı ortaya koyan tüm belgelerle bize başvurmaları durumunda, onlar adına bu işi takip edeceğiz, alacağın tahsil edilemediği durumlarda hiçbir ücret talep etmezken, tahsilatın gerçekleşmesi durumunda yapılan avukatlık masraflarının karşılığı olarak belli bir bedel alacağız. Yani haklılığından emin olan her firmanın bu haklılığını ortaya koyacak belgelerle bize müracaat etmeleri durumunda kaybedecek hiç bir şeyleri yok. Ama kendileri ve Türk dış ticareti açısından kazanacak çok şeyleri var" diye konuştu.

Hiç yorum yok: