12 Ocak 2008 Cumartesi

Metemteks, ABD'li Berggruen ile masaya oturuyor


Metemteks, sermayesinin yüzde 98,7'sine sahip olduğu BND Elektrik'in hisselerinin Berggruen Holding'e satışı için görüşmelere başlarken, Metem Enerji'nin de halka arz süreci başladı.

Ana faaliyet konusu tekstil olduğu halde enerji alanında yoğunlaşma kararı alan Metemteks, hisselerinin yüzde 98,7'sini elinde bulundurduğu BND Elektrik için ABD'li Berggruen Holding ile masaya oturacak. Merkezi ABD'de bulunan Berggruen Holding, dün itibariyle Metemteks'e BND Elektrik ile ilgili hisse alım sözleşmesi ve ortaklık anlaşmasının ilk taslaklarını gönderdi. ABD'li şirket ile görüşmelerinin 10 içerisinde son noktaya geleceğini belirten Metemteks Genel Müdürü Sinan Güven, Berggruen Holding'in muhtemelen BND Elektrik'in çoğunluk hisselerine talip olacağını belirtti.

BND Elektrik'in çoğunluk hisselerini Berggruen Holding ile aralarında yapacakları bir centilmenlik anlaşması ile satabileceklerini ifade eden Güven, "BND'nin çoğunluğunu Berggruen'e eşit şartlarda hareket etme şartı ile satabiliriz. Bu kapsamda karşılıklı yapılacak bir anlaşma bizi sıkıntıya sokmaz. Böylece BND'nin tüm yatırımlarında ve sermaye artırımlarında eşit söz hakkına sahip oluruz" diye konuştu.

Berggruen Holding'in yaklaşık 3 milyar dolar aktif büyüklüğü bulunduğuna dikkat çeken Güven, holdingin bu özelliğinden dolayı BND'nin çoğunluğuna talip olmak isteyebileceğini söyledi. BND Elektrik'in şu anda çalışan santralinin bulunmadığını kaydeden Güven, "Berggruen Holding ile anlaşma sağlarsak ilk aşamada 20 megawatlık bir santral kurulacak. Bu, bizim için bir başlangıç. Yeni projelerle şirketin kurulu gücünü 150-200 megawata çıkaracağız" dedi.

Metem Enerji şubatta borsada

Sermayesinin yüzde 33'üne sahip oldukları bir diğer iştirakleri olan Metem Enerji'nin halka arz sürecinin başlamak üzere olduğunu vurgulayan Güven, "Metem Enerji'nin sermayesinin artırdıktan sonra halka arz etmeye karar verdiğimiz için Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) yaptığımız müracaatı geri çekmiştik. Sermaye artırım işlemi tamamlandı. Şirketin sermayesi 11 milyon YTL'den 13 milyon YTL'ye çıktı. Önümüzdeki hafta Metem Enerji'nin halka arzı için Kurul'a yeniden müracaat edeceğiz. 2007 yılının şubat ayından itibaren Metem Enerji'nin halka açık bir şirket haline gelmesini istiyoruz" diye konuştu.

Hiç yorum yok: