16 Ocak 2008 Çarşamba

Tekstil sektörü için kötü haber


Avrupa Birliği (AB) ve Çin'in tekstil ürünlerine karşı uygulanan kotaların kaldırılması konusunda anlaşmaya vardığı bildirildi.

Avrupa Komisyonu kotaların kaldırılması ile ilgili son aşamanın 2008'de bir yıl boyunca süreceğini açıkladı. Buna göre AB'ye Çin'den ithal edilen Çin malları 'çift kontrol sistemi' ile gözetim altında tutulacağı, bir yıl sonunda da tekstil ve giyim ürünleri ile ilgili kotaların ortadan kalkacağı kaydedildi.

Böylece AB ve Çin arasında yaşanan söz konusu 'tekstil savaşları'nın 2005 Haziran'ında varılan ortak anlaşma ile 2007 sonunda çift kontrol sistemi ile sona erdirileceği belirtildi.

AB Ticaret Komiseri Peter Mandelson, serbest ticarete geçiş süreci olarak atılacak bu önemli adımı memnuniyetle karşıladığını söyledi. Uygulanacak olan çift kontrol sistemi tişört, süveter, erkek pantolonu, bluz, elbiselik, çarşaf ve yastık kılıfı ile keten ipliği gibi ürünleri kapsayacak.

Türkiye'nin AB'ye olan tekstil ihracatını düşürmesi beklenen sistemin önümüzdeki günlerde resmi olarak uygulamaya konulacağı öğrenildi.

Hiç yorum yok: