16 Ocak 2008 Çarşamba

Tekstil ölüye de diriye de lazım Türkiye'de bu sektör bitmez


Tekstil ve hazırgiyim sektörü temsilcileri, kümelenme modelinin uygulandığı Adıyaman'ı "tekstil kenti" ilan etti. Adıyaman'da düzenlenen 13. Tekstil ve Hazırgiyim Kümelenme Toplantısı'nda dün bir araya gelen tekstil sektörünün temsilcileri, sektörün sorunlarını masaya yatırdı. Toplantıda konuşan Sanko Holding Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, "Tekstilden daha çok ekmek yeriz. Kefencilik yapacak değiliz ama tekstil ölüye de diriye de lazım. Türkiye'de bu sektör bitmez" dedi.

Toplantıya, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ahmet Nakkaş, Sanko Holding Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTKİB) Başkanı İsmail Gülle, İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Hazırgiyim Meclis Başkanı Umut Oran, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Osman Birsen ve sektördeki diğer kuruluş başkanları katıldı.

İHKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, sektör olarak 2005 ve 2006'da zor günler geçirdiklerini ancak 2007'ye girerken yüzde 16 olan ihracat artışını 6 ayda yoğun gayretleri sonucunda yüzde 22'ye çıkarmayı başardıklarını vurguladı. Orakçıoğlu, tekstil ve hazırgiyimde eğitime daha fazla önem verilerek gelişme sağlanabileceğini kaydederek sektörün yeterince proje hazırlanmaması nedeniyle Avrupa Birliği'nin fonlarından hak ettiği ölçüde yararlanamadığını ifade etti.

İTHİB Başkanı İsmail Gülle ise Türkiye'nin tekstil sektörüne ilişkin geçmişini ve gücünü iyi bildiklerini kaydederek tekstilin Türkiye'nin geleceği olduğunu söyledi.

Adıyaman Tekstil ve Hazırgiyim Kümeleme Derneği (ATEKS) Başkanı İsmet Nedim Açıkgöz, Adıyaman’da 83’ü tekstil olmak üzere toplam 178 işletme bulunduğunu belirterek rekabet avantajı taşıyan tekstil ve hazırgiyimin önemli bir yere sahip olması nedeniyle kümelenme çalışmalarına gittiklerini söyledi. Açıkgöz, müşteri isteklerinin anlaşılması, kaliteli, zamanın ve eksiksiz ürün sağlanmasına önemli katkıda bulunan kümele çalışmasının, işletmelerin maliyetlerini de düşürdüğünü kaydetti.

Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zafer Ersoy da kümelenme çalışmalarının Adıyaman’ı tekstil kenti haline getirdiğini vurgulayarak "Bunun buradan ilan edilmesini istiyorum" dedi.

TOBB Hazırgiyim Sektör Meclisi Başkanı Umut Oran, teşvik yasasıyla birlikte Adıyaman’da 3 yılda 36 yatırım yapıldığını, kümelenme modelini hükümetin kalkınma modeli olarak kullanması gerektiğini belirterek Çin’de 110 tane hazırgiyim havzası bulunduğunu, Türkiye’de ise bu sayının sadece 8’le sınırlı olduğunu söyledi. Oran, "Bu havzaları yaygınlaştırmalı, farklı sektörlerde de uygulamalıyız" dedi.

Konukoğlu, tekstil kent ilanına karşı çıktı

Sanko Holding Başkanı Abdülkadir Konukoğlu da Türkiye’de tekstili bitirmeye kalkanların işsizliği önleyemeyeceğini, sosyal sorunları çözemeyeceğini belirterek "Biz tekstilden daha çok ekmek yiyeceğiz. Ancak biz her koşulda ayakta kalıyoruz, kefencilik yapacak değiliz ama tekstil ölüye de diriye de lazım. Türkiye’de bitmez" diye konuştu. Konukoğlu, Adıyaman’ın hemen “tekstil kenti” olarak ilan edilmesine karşı olduğunu da ifade etti. TGSD Başkanı Ahmet Nakkaş ise Türkiye ekonomisine en çok katkı sunan sektörün tekstil ve hazırgiyim olduğunu, bu sektöre sahip çıkılması gerektiğini dile getirdi. İstihdamda önemli bir yere sahip olan sektörde rekabetçi yapının korunabilmesi için maliyetler üzerindeki kamu yükünün ve istihdam üzerindeki yükün bir an önce azaltılması gerektiğini vurgulayan Nakkaş, Anadolu’da ihtisas alanları yaratarak, bu sektöre sahip çıkılması gerektiğini kaydetti.

'Kümelenme yaklaşımı' 3 yıldır uygulanıyor

Çağdaş yerel ekonomik kalkınma modeli olarak kabul edilen “kümelenme yaklaşımı”, aynı işkolunda faaliyet gösteren, coğrafi olarak da birbirinin yakınında bulunan, birbiriyle işbirliği ve aynı zamanda rekabet içindeki firmaların bir araya gelerek yoğunlaştıkları örgütlenme biçimi. Bu uygulama, 3 yıldır Adıyaman’da tekstil ve hazırgiyim sektöründe uygulanıyor.

Hiç yorum yok: