24 Ocak 2008 Perşembe

Türk tekstilcileri, Çin'de yüksek miktarda ihracat bağlantısı yaptı


İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, Türk Tekstil İhracatçılarının Çin'deki Shanghai de Intertextile Fuarı'nda zoru başardığını belirterek, "Fuara katılan 13 Türk firması, tasarımı, kalitesiyle katılımcıları etkiledi. Başta tekstil sektöründe olmak üzere dünyayı ucuz ürünleriyle kasıp kavuran Çin'e kaliteli ve yüksek fiyatlı kumaş ihracatı konusunda ciddi ve yüksek miktarlı bağlantılar yapıldı" dedi.

Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, 25 Ekim'de açılan ve 28 Ekim'e kadar sürecek olan Shanghai de Intertextile Fuar'ına İTHİB önderliğinde 3. kez katılan 13 firma, fuarda önemli satış bağlantıları yaptılar. Yüksek kaliteli ürünlerle, markalara uretim yapan firmalara yapılan satışlar artarken, Çin gibi dünyayı ucuz fiyatlı ürünlerle fetheden ancak aslında kendisi de çok önemli bir potansiyel taşıyan bu buyuk pazarda umutlar ve beklentiler arttı.

Birlik Mensucat firmasının, fuardan önce Çin'e 100 bin metre kadife kumaş satışı Türk firmalarının fuara moralli katılmasını sağlarken, fuarda, Söktaş, Bahariye, Akın Tekstil, Anteks, Altınyıldız, Birlik Mensucat, Abacı, GAP, Kipaş ve Orta Anadolu gibi firmalar da Çin'e mal satışı için bağlantılar kurdular.

"Zor pazarlardan alnımızın akıyla çıkıyoruz"

Fuar katılımını organize eden İTHİB'in Yonetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle, Shanghai de Intertextile Fuar'ında, beklentilerin üzerinde bir iş yapıldığını belirterek, "Türk tekstil ihracatçıları olarak, akıncılar gibiyiz. Bugün de burada zoru başardık. İmkansız gibi görülenlerin biraz zaman alsa da gerçekleştirilebileceğini göstermekten memnuniyet duyuyoruz. Zor pazarlardan alnımızın akıyla çıkıyoruz. Burada başarılı olmamız, katılan firmaların markalara yaptığı üretimle aslında ithalatta da devasa rakamlara sahip olan Çin pazarına kaliteli ve yüksek fiyatlı kumaş satmaları, Turk tekstilinin nerelere geldigini gostermesi acisindan cok onemli.

Hedef, gelecek yıl 7 milyar dolarlık tekstil ihracatı

Artik ozguvenimiz de, kalitemiz de, fiyatımız da Uluslararası düzeyde. Hedefimiz 2007'de 7 milyar $'lık tekstil ürünü ihracatı. Bunu gerçekleştireceğimize olan inancımız tamdır" dedi.

2006'nın Ocak-Eylül döneminde yüzde 11.9 artarak 4 milyar dolara ulaşan tekstil ihracatının, aynı dönemde Çin'e yönelik olarak yüzde 9.8 arttığını ifade eden İsmail Gülle şunları söyledi:

"Çin, dünyanın en büyük tekstil ve hazırgiyim imalatçı-ihracatçıları ülkelerinin başında geliyor. Özellikle de düşük maliyetli üretimi ve ucuz ürünleriyle dünyayı kasıp kavuruyor. Ancak, biz her zaman Çin'den korkmak yerine mücadele etmemiz gerektiğini, kendimize güvenirsek Çin'i Pazar haline getirebileceğimizi söyledik. Yaptıklarımız da bunu gösteriyor. Dokuz ayda Çin'e yönelik ihracatımız yüzde 9.8 oranında arttı. Shanghai de Intertextile Fuar'ı da bizim İTHİB olarak çok önem verdiğimiz bir fuar. Bu fuarda, bizimle birlikte olan firmalarımız zoru başararak, dünyanın en büyük ve en ucuz imalatçı-ihracatçı ülkesine, yüksek kaliteli ve pahalı tekstil ürünlerini satmayı başardı.

Hiç yorum yok: