9 Ocak 2008 Çarşamba

İHKİB Başkanı Orakçıoğlu: Türk tekstili Portekiz'de büyük ilgi görüyor/ "Güney Amerika'ya açılacağız"


İHKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, "Asya Pasifik ile başlayan yeni pazar arayışlarımız Güney Amerika ile devam ediyor. Markalarımızla, modacılarımızla bu yolda ilerliyoruz. Türk tekstili Portekiz'de büyük ilgi görüyor" dedi.

Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, açılış defilesini dünyaca ünlü tasarımcılarımız Ümit Ünal ve Özlem Süer'in yaptığı Portekiz Moda Haftası'nda, Portekizliler modacılarımıza büyük ilgi gösterdi. Moda haftasının ilk gününde kreasyonlarını sergileyen Özlem Süer ve Ümit Ünal'ın kreasyonları Avrupalı otoriterlerce büyük beğeni topladı.

İHKİB Başkanı Orakçıoğlu Portekiz'in Güney Amerika kilidini açacak anahtar olduğunu belirterek, "Kaşifler ülkesi Portekiz ile kültürler ülkesi Türkiye buluşacak. "Portekiz uzun yıllar başta Brezilya olmak üzere Güney Amerika'da etkili olmuş bir ülke Asya Pasifik ile başlayan yeni pazar arayışlarımız Güney Amerika ile devam ediyor. Markalarımızla, modacılarımızla bu yolda ilerliyoruz" dedi.

"Güney Amerika'ya açılacağız"

Porto'daki defileyi izleyen İHKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, Portekiz'in Güney Amerika kilidini açacak anahtar olduğunu belirterek, "Portekiz uzun yıllar başta Brezilya olmak üzere Güney Amerika'da etkili olmuş bir ülke Asya Pasifik ile başlayan yeni pazar arayışlarımız Güney Amerika ile devam ediyor. Markalarımızla, modacılarımızla bu yolda ilerliyoruz. Türk tekstili Portekiz'de büyük ilgi görüyor. Portekiz Hazırgiyim Federasyonu Başkanı Paulo Ameida ile karşılıklı bilgi alışverişinde bulunuyoruz. Kaşifler ülkesi Portekiz ile kültürler ülkesi Türkiye buluşacak." dedi.

Orakçıoğlu şöyle konuştu: "Son 5-6 yıl öncesine kadar dünyada modanın belirlendiği ülkelerde tanınmıyorduk. Dikkate alınmıyorduk. Son 3 yılda büyük gelişmeler yaşandı. Daha önce randevu almak için uğraştığımız sektör başkanları şimdi bizden randevu almak için sıraya giriyor. Dünyanın dikkatini çekmeye devam ediyoruz. Artık dünya bize bu işin fasoncusu gözüyle bakamıyor. Daha önce hayal edilen şeyleri gerçekleştiriyoruz. Yerimizde oturmak yerine her türlü organizasyonun içinde yer almak istiyoruz. Japonya'da yaptığımız çalışmalar çok olumlu sonuç verdi. Yaptığımız organizasyonlarla tasarımcıların ve markaların önünü açmaya çalışıyoruz. Bu yolla dünya moda endüstrisinin önemli bir aktörü olmaya çalışıyoruz. Bunu da başaracağız."

Portekiz'le yapılan ikili ilişkilerin 2007 yılında da devam edeceğini vurgulayan İHKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, şubat ayında Türkiye'de Portekizli modacıları ağırlayacaklarını söyledi. Orakçıoğlu, başta ünlü moda tasarımcısı Fatima Lopes olmak üzere birçok tasarımcının İstanbul'a geleceğini ve karşılıklı işbirliğinin devam edeceğini ifade etti.

"İkinci takımı kuruyoruz"

İTKİB Fuarlar Komitesi Başkanı Yalçın Ayaydın ise, "İdil Tarzi, Arzu Kaprol gibi isimlerle başlayan yolculuk Özlem Süer ve Ümit Ünal'la devam ediyor. Şimdi ikinci takımı kuruyoruz. Yakında Hakan Yıldırım ve Bahar Korçan gibi isimler de Avrupa'da bu şekilde boy gösterecek. Modacılarımız bu kapıyı açıyorlar. Biz İTKİB olarak inandık ve bu yolu açtık. Tasarımcılarımıza yatırım yapıyoruz. Onlar bu yatırımlar sayesinde büyük başarılara ve defilelere imza attılar. Yaptığımız yarışmalar meyvesini veriyor. Türkiye'nin bu konulara yatırım yapması gerekiyor. 3-5 milyon dolarlık yatırım, ülke tanıtımına büyük fayda sağlıyor" diye konuştu.

Gördükleri ilgiden büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden Özlem Süer ve Ümit Ünal, Türk tasarımcılarının son yıllarda dünyanın dikkatini çekmeye başladıklarını belirterek, "Portekiz'deki moda ruhu ile İstanbul'daki moda ruhu benzeşiyor. Ama buradaki önemli konu bizim moda haftasının açılışında yer almamız. Bu Türk moda sektörü için çok önemli. Dünya moda sektörü artık bizi izliyor" dediler.

Hiç yorum yok: