10 Ocak 2008 Perşembe

Kur düştü, hazır giyimci ihracatta siparişi kesti


Dolar kurunun 1.24'lere kadar düşmesi hazır giyimde yeni siparişleri durdurdu. 50'ye yakın firma ihracat için gelen tekliflere fiyat vermeye düşük kurdan dolayı korktuğu için siparişleri askıya almaya başladı. 2007 başında yaz sezonu için maliyetlerini 1.450 YTL üzerinden yapan hazır giyimciler

büyük kayıplar yaşıyor. Dolar ile iş yapan Laleli'de firmalar siparişlerini kesti. Laleli'de yakın zamanda firmaların kapanacağı uyarısı yapılırken,

Osmanbey'deki işletmelerin zorda olduğu belirtiliyor. Hazır giyimciler, acil eylem planı belirlemek için geçtiğimiz günlerde bir araya geldi. Aralarında IF Konseyi üyesi derneklerin temsilcilerinin de bulunduğu toplantıda bir çalışma grubu kurulması konusunda prensip kararı aldındı. Aralarında sektör temsilcilerinin dışında ekonomistlerin de yer alacağı grup, 3-4 ay içinde tamamlamayı hedeflediği çalışma sonrasında bir yol haritası çıkaracak. Sadece tekstili değil, ihracat yapan bütün sektörleri kapsayacak bir söylem belirlenerek yeni hükümetin karşısına çıkılması planlanıyor.

Özbek: Markalarıma bile fiyat veremiyorum
Türkiye Denim Sanayicileri Derneği (DENİMDER) Başkanı Nedim Özbek, iç piyasanın tamamının ithal ürünlerle dolduğunu belirtirken, "Bu kurlarla bir yere gidilemez artık" dedi. Kendi markaları için bile fiyat vermekte zorlandıklarına dikkat çeken Özbek şunları söyledi: "Benim yaptığım bir modelin benzerini adam Çin'de yaptırıyor yarı fiyatına satıyor. Biz üretimde son gününe kadar Türkiye düşünüyorduk ama böyle giderse bizler de yurtdışında üretime başlayacağız. Artık fabrikalarda işçi çıkarılmaya başladı. Herkes küçülmeye gidiyor. Dolar 1.400'lerdeyken fiyat vermiştik. Şimdi 1.250 düzeyinde. Ama biz bu siparişleri teslim etmek zorundayız. Ancak artık yeni sipariş alamıyoruz. Çünkü 3 ay sonrasını göremiyoruz. Alırsak da çok yüksek fiyat çekiyoruz. 1.200'den fiyat hesaplıyoruz. O yüzden adam almıyor artık. Eğer böyle giderse doların yıl sonu hedefi 1'e 1'dir. Hal böyle olursa da ihracatta en az yüzde 30'luk bir kayıp yaşanacaktır." Özbek, üyelerinin yüzde 70'i sektör değiştirme peşinde olduğunu vurguladı.

LASİAD: Farkları talep edemiyoruz
Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı (LASİAD) Ayhan Karahan, "Ocak 2007'de yaz sezonu için maliyetlerimizi hesaplarken kuru 1.450'den almıştık. Maliyeti 10 dolarlık bir bazdan yaptığımızda o zaman 10 dolarlık malın bedeli 10 lira 45 kuruştu. 10 dolara mal ettiğimiz bir ürünün bedeli bugünkü kurlarla 10 lira 27 kuruş. 1.5 dolar gibi bir kayıp var. Aynı ürün için şimdi 11.5 dolar dememiz gerekiyor. Farkı kesinlikle müşteriden talep edemiyoruz" dedi. Kurlar nedeniyle yeni sipariş almaktan kaçındıklarını dile getiren Karahan, "Hammaddeciler bile artık üretim yapmak istemiyor. Kumaş fiyatı belli değil ki kim neye göre fiyat verecek. Özellikle Amerikan pazarına çalışan firmalar üretimlerini durdurdu veya işçi çıkardı. 8. ayda iş sezonu başladığında asıl tablo o zaman ortaya çıkacak" dedi.

Osmanbey'de bıçak iliğe geldi
Osmanbey Tekstilci İşadamları Derneği (OTİAD) Başkanı Gaffar Koca, bıçağın kemiği geçip artık iliğe geldiğini ifade ederek, "İliği de kopardıktan sonra artık yapacak bir şey kalmayacak" dedi. Osmanbey'in kendi markası ile ihracat yapan firmaların fazla olması nedeniyle fason üretim yapanlara göre bir nebze olsun daha iyi durumda olduğunu ifade eden Koca, "Maliyetlerimiz olağanüstü arttı. Neredeyse İtalya'nın fiyatlarına geldik. Biz kendi koleksiyonumuzu sattığımız için fiyatlarda ufak da olsa oynamalar yapabiliyorduk. Ama limitimizi çoktan doldurduk. Doların 1.400'ün altına düşmemesi gerek. Dolar böyle devam ederse piyasanın yarısı yok olur" dedi.

TGSD: İşler durma noktasına geldi
Kur baskısını son bir yıldır yoğun bir şekilde hissettiklerini ama bunu çok fazla dile getirmediklerini kaydeden Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ahmet Nakkaş ise "Ama son günlerdeki seviye artık sürdürülemez düzeye geldi"dedi. Dolar üzerinden ihracat yapanların çok kötü durumda olduğunu vurgulayan Nakkaş "Kur, onların işlerini durdurma noktasına getirdi. Bir sürü yüksek istihdam sağlayan imalat sanayiindeki firmalar ödemeler dengelerini ve nakit akışını olumsuz etkiledi. Şu anda çok sıkıntıya düşmüş firmalar var. Sipariş çok da o siparişe göre fiyat tutturma durumu yok. Çok büyük sorun var" dedi.

Sektör temsilcileri toplandı
Kurdaki düşüş nedeniyle oluşan farkı fiyatlarına yansıtamadıklarını dile getiren Çorap Sanayicileri Derneği (ÇSD) Başkanı Kenan Koç, "Geçtiğimiz günlerde sektördeki derneklerin başkanları ile bir araya geldik. Bizim bu sefer yapmak istediğimiz dışarıya bir deklarasyon değil, kendimiz içimizde yol haritamızı bulmaktı. Bunun için bir çalışma grubu kurma konusunda prensip kararı aldık. Aralarında ekonomistlerin de bulunduğu grup, sorunlar ve çözümlerine ilişkin rakamların da ortaya konulduğu bir çalışma yapacak. 3-4 ay içinde tamamlanması planlanan çalışma sadece bizim sektörü değil, ihracat yapan bütün sektörleri içine alacak şekilde hazırlanacak. Bizim ortaya koyacağımız söylemi daha sonra diğer sektörlerin de benimseyeceğini düşünüyoruz. Çünkü bu bir tek bizim sorunumuz değil" dedi.

Mermerciler de bir araya geldi
İhracatta yaşanan sıkıntılar ve sektörün kendi içinde yaşadığı problemler nedeniye zor günler geçiren madenciler de yeni hükümetin karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz hafta bir araya gelen maden üreticileri sektör sorunlarının çözümüne yönelik bir komisyon kurma kararı aldı. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Keleş, kurlarda yaşanan olumsuzlukların yanında, kendi iç sıkıntıları bulunduğunu kaydederek "Bu sıkıntıların tespit edilip, ilgili kurumlarla mutabakat sağlayıp tek ses tek vücut olup, isteklerimizi bir matemetiğe dayandırarak ifade edebilmenin yollarını aramak üzere toplandık" dedi. Komisyonun İstabul Maden İhracatçıları Birliği, Ege Maden İhracatçıları Birliği ve Tüm Mermer, Doğal Taş ve Makinaları Üreticileri Birliği'nin bir araya gelmesiyle oluştuğunu dile getiren Keleş, sektörün tek ses olarak yeni hükümetin karşısına çıkacağını söyledi.

Hiç yorum yok: