23 Ocak 2008 Çarşamba

Türk tekstil ürünleri fuarı 'Texbridge' Londra'da açıldı/ Fuara, 53 firma katılıyor


İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği tarafından organize edilen Türk tekstil ürünleri fuarı "Texbridge", İngiltere'nin başkenti Londra'nın ünlü fuar merkezi Earls Court'ta açıldı.

Tekstil ürünleri üreten 53 firmanın katıldığı, aralarında Debenhams, Laura Ashley, Marks&Spencers, Max, Miss Selfridge, Top Shop, John Lewis, Next, Arcadia ve Tesco gibi pek çok ünlü markanın bulunduğu İngiliz firmalarının temsilcilerinin yoğun ilgi gösterdikleri fuar bu akşam sona erecek.

Fuarın çalışmalarını değerlendiren İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, "Türk ihracatçıları için tarihi bir günün ertesinde burada bu fuarı açmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Türkiye'nin 84 yıllık tarihinde ilk kez üç haneli bir ihracat performansı yakalanmıştır. Bu unutulamayacak tarihi bir gündür" dedi.

Türk ihracatçıları olarak 2,5 milyar dolarlık ihracat rakamlarından önce 30 milyar dolarlara, bugün ise 100 milyar dolara ulaşıldığını hatırlatan Gülle, 6 yıldır yılda iki kez Londra'ya gelip, Texbridge fuarını açtıklarını belirtti.

Türk tekstilinin toplam ihracat içindeki payıyla ülkenin en önemli sektörlerinden birini oluşturduğunu da kaydeden Gülle, "Ancak doların değer kaybetmesi, ve YTL'nin değerli hale gelmesi işlerimizi zorlaştırıyor. İhracatçılar bu şartlarda da pazarlarını korumak için bütün güçleriyle çalışıyor" dedi.

60. Hükümet'in 2012 yılı için 200 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduğunu da hatırlatan Gülle, bu hedefi YTL'nin bu değeriyle yakalamanın zor olabileceği uyarısında bulundu.

Son yıllarda doların gerilemesi ve YTL'nin değer kazanmasıyla ihracat yapılmasının ülke kaynaklarının ucuz fiyata transferi gibi bir sonuç doğurduğunu da belirten Gülle, sanayi ve ihracata destek beklediklerini kaydetti.

2005 yılında tekstilde kotaların kalkmasının sektörde endişeye yol açtığını, ancak buna rağmen sektörün yüzde 10, yüzde 17 ve yüzde 20 gibi oranlarda artış trendiyle yoluna devam ettiğini de belirten İsmail Gülle, "Çin'in bize veremediği zararı bugün maalesef YTL'nin değerli olması veriyor. Yani Çin'den görmediğimiz zararı değerli YTL ve dolar kurundan görüyoruz" diye konuştu.

Gülle, bi soru üzerine de dünyada organik ürünlere büyük talep olduğunu, bu çerçevede Türkiye'de organik pamuk ekim alanlarının da büyüdüğünü aktardı.

Hiç yorum yok: