31 Ocak 2008 Perşembe

Ünkon mağaza sayısını iki katına çıkarmak için atağa kalktı


Tekstil sektörüne 17 yıl önce bayan giyim ürünlerinin satışı ile adım atan ve bugün itibariyle Türkiye genelinde 23 mağazası bulunan Ünkon Tekstil, mağaza ağını genişletmek için harekete geçti. Türkiye genelinde bayilikler vermeye hazırlanan firmanı hedefi 2007 yılında mağaza sayısını 50'ye çıkarmak. Ünkon Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Ünlüer, "Şu anda yıllık ciromuz nın 7 milyon YTL. 2007 hedefimiz ciroyu iki kat arttırarak 15 milyon YTL'ye çıkarmak" açıklamasını yaptı. Ünkon Tekstil, yeni dönemdeki bayilik çalışmalarında önceliği Bursa, Mersin, İzmir, Ankara ve Yozgat illerine veriyor. Girişimcilerden teminat mektubu ve çek talep eden firma, mağazanın giriş katında, 300 metrekare büyüklüğünde ve şehrin işlek bir noktasında olmasını istiyor. Bir mağaza için ortalama 200-250 bin YTL'lik yatırım yapmak gerektiğini anlatan Ünlüer, cironun ise 10 ile 20 bin YTL arasında değiştiğini dile getirdi.

Ünkon'un bir aile şirketi olarak kurulduğunu ve son 5 yılda iki kat büyüdüğüne dikkat çeken Ünlüer, bayileşmenin büyüme performanslarında büyük bir rolü olduğunu söyledi. Firmanın Türkiye genelindeki mağazalarında toplam 230 kişinin çalıştığını kaydeden Mustafa Ünlüer, "Üretim tesisimiz Ankara'da. 14 kişilik bir tasarım ekibi ile çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde mağazalaşmanın yanı sıra Konya'da 10 bin metrekarelik bir üretim tesisi daha açmayı planlıyoruz. Bu tesiste üretim, dağıtım ve yönetim birarada bulunacak" dedi.

Türkiye'nin yanı sıra yurtdışında büyüme planları yapan Ünkon Tekstil, önümüzdeki yıl sonuna doğru yurtdışına açılacak. Bayilik sistemine geçtikleri ilk yıllarda Kuzey Irak'tan mağaza teklifi aldıklarını kaydeden Ünlüer, "Kuzey Irak gibi bir yerden bayilik istenmesi bizi oldukça şaşırtmıştı. Orasıyla da görüşmelerimiz devam ediyor. Ayrıca 2007 sonuna doğru Belçika, Almanya ve Hollanda'da mağazalar açmak istiyoruz" dedi.

Amcası Nebi Ünlüer'in her ay tüm bayileri dolaşarak 20 bin kilometre yol kat ettiğini anlatan Ünlüer, Anadolu'da markalaşmanın zor olduğunu vurgulayarak "Anadolu'da markalaşmak, tanıtım, ulaşım işleri zordur.

Bizbunu aşmak için elimizden geleni yaptık. Bugün Siyah ve Aliens adıyla iki patentli markamız var" dedi. Anadolu geri planda kalan çok sayıda firma olduğunu belirten Ünlüer, "Halbuki oralara el atılsa, o firmalar desteklense çok iyi şeyler ortaya çıkacak. Firmaların desteklenmesi gerekiyor. Özellikle sektör için en büyük sıkıntısı herkesin bildiği gibi Çin mallarının varlığı. Türkiye Çin'den çok daha kaliteli ürünlere sahip. Sektörün gelişmesi için herkesin birlikte hareket etmesi gerekiyor" diye konuştu.

Hiç yorum yok: