9 Ocak 2008 Çarşamba

İşadamları artık tasarıma 'lüks' demiyor


Tekstil ve hazır giyimde rekabet arttıkça şirketler tasarıma yöneliyor. Moda tasarımcısı Arzu Kaprol, bir dönem lüks diye kabul edilen tasarımın önemini fark eden işadamlarının bu yöndeki yatırımları artırdığını söylüyor.


Arzu Kaprol, TSK'ya kamuflaj elbisesi de hazırlamıştı.

Kaprol, tasarımla sağlanan başarıya 5 yıllık sürede yüzde 380 ciro artışı sağlayan Altınyıldız bünyesindeki Network markasını gösterdi. Kaprol, Network ile yaptığı işbirliğini fabrika bünyesinde kurduğu 14 kişilik tasarım ekibi ile yürütüyor.

Tasarımın, estetik yönü kadar perfomans yönü ile de öne çıktığını belirten Kaprol, tasarımı sanayiye destek veren bir iş dalı olarak tanımlıyor, "Herkes bir kere güzel bir elbise dikebilir; ama her gün yapmak önemli. Her gün yapmanız gereken bir şeye de farklı bakış açınızın olması lazım." diyen Kaprol, tasarımın maliyetli olduğu yönündeki görüşlere de açıklık getiriyor. Moda tasarımcısı, "Bir tasarımcı ile çalışmak pahalı mı? Değil, fakat, finansman yöneticisi ya da Ar-Ge departmanı ile çalışmak pahalı. Her şeyin bir maliyeti var. Ama, neyin içinde, ne kadar katma değer sağlıyorsunuz, buna bakılmalı. Tasarım, katma değer sağlayan bir unsur olarak öne çıkıyor. Buna paralel olarak son zamanlarda bizi sevindiren unsur, sanayici-tasarımcı işbirliğinin artıyor olmasıdır." tespitini yapıyor.

Arzu Kaprol, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) için kamuflaj elbisesi hazırladı. Daha önce ABD ordusunun kamuflajları kullanılırken TÜBİTAK ile ortaklaşa yürütülen çalışma sonrasında elbiselerin Türkiye coğrafyasına uygun olmadığı tespit edilmiş. Uzun çalışmalar sonrası en uygun desen ve kumaşlar belirlenirken, Kaprol'a göre yeni kamuflajlar Silahlı Kuvvetler'in başarısına ilave katkı yapacak. Halen İstanbul Deniz Otobüsleri ile ortak proje yürüten Kaprol, TSK ile yeni projelere imza atacaklarını söylüyor. Tasarımda temel hedefin, kişi ve kurum performansına olumlu katkı yapmak olduğunu ifade eden Kaprol'a göre; çalışanların fonksiyonel kıyafet giymeleri verimliliği artırıyor. Örnek olarak da makine dairesindeki görevlinin yağ tutmayan elbise ile kendisini daha rahat ve güvende hissetmesini gösteriyor.

Hiç yorum yok: