12 Ocak 2008 Cumartesi

Pamukta kalite şüphesi, 115 yıllık İTB'nin imajını zedeledi


İzmir Ticaret Borsası (İTB) Eski Meclis Başkanı Şadi Katırcıoğlu'nun borsada işlem gören pamuğun kalitesiyle oynandığı iddiası şaşkınlık yarattı. Katırcıoğlu'nun açıklamasını ihbar kabul eden İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Yemişçi ise Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda çalışan eksperler hakkında şikayette bulunacaklarını açıkladı. Pamukta kalitelendirme işlemini yapan Dış Ticaret Müsteşarlığı yetkilileri ise iddiaları kabul etmiyor.

Geçen hafta TARİŞ Pamuk Birliği'nin pamuk fiyatlarının yükselmesi için piyasaya müdahalesiyle hareketlenen İzmir Ticaret Borsası, şimdi de yöneticilerinin açıklamalarıyla gündeme geldi. 115 yıldır güvenilir ticaretin adresi olan İTB'de işlem gören pamukların kalitesinin olduğundan yüksek gösterildiği iddiaları, pamuk ve tekstil sektöründe sıkıntı yarattı.

Geçen dönem İTB'nin meclis başkanlığı görevini yürüten Şadi Katırcıoğlu, pamuk eksperlerinin üreticileri korumak adına ürünü olduğundan daha yüksek kalitede gösterdiğini öne sürdü. Katırcıoğlu, "Burada Dış Ticaret Müsteşarlığı Batı Anadolu Bölge Müdürlüğü'nün kulaklarını çınlatmak gerek. Üreticinin eline daha fazla para geçsin diye, örneğin 1. kalite hafif benekli pamuk, 1. kalite olarak damgalanıyor. Kimse kurumumuzun güvenirliliğini zedelemesin" dedi.

Konuyla ilgili harekete geçeceklerini belirten Tuğrul Yemişçi de Dış Ticaret Müsteşarlığı Batı Anadolu Bölge Müdürlüğü'nün bu durumdan sorumlu olduğunu ifade etti. Yemişçi, "Kimsenin devletin mührünü ayaklar altına almaya hakkı yok. Türkiye Cumhuriyeti'nin mühürü 1. kalite diye vurulup; 2. ya da 3. kalite çıkarsa, birileri suç işlemiş olur. Gereken şikayeti yapacağız" diye konuştu.

İddiaların kaynağı ticari

Dış Ticaret Müsteşarlığı Batı Anadolu Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise denetimleri kurallarına göre yaptıklarını, kimseyi kayırmak gibi bir niyetleri olmadığını ifade ettiler. Bu tür iddiaların yağmurdan pamuğun büyük ölçüde zarar gördüğü yıllarda ortaya çıktığını kaydeden yetkililer, önemli olanın iddiaların somut göstergelerle şikayete dönüşmesi olduğunu kaydettiler. Yetkililer, "Denetmenlerin belli bir kesimi korumak gibi bir görevi yok. Denetimlerimiz standartlara uygun şekilde yapılıyor ve pamuğun değeri ne ise o değer veriliyor. Ancak şikayet varsa bunu somut örneklerle sorunu bize bildirme hakkı var. Bu tür iddialar genellikle yağmurdan dolayı pamuğun zarar gördüğü yıllarda ticari kaygılarla yapılıyor" açıklamasını yaptılar.

"Lisanslı depoculukla sorun yaşamazdık"

Ege Tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birliği Eski Başkanı Fikret Mısırlı pamuğun değerlendirilmesinde eski uygulamalar nedeniyle sıkıntı yaşandığına dikkat çekti. Mısırlı, "El yordamı ve babadan kalma usullerle yapılan denetimler geride kaldı. Kalite anlaşıyımızın da güncelenmesi gerek. Dünyada bu tür denetimler kimyasal analizlerle yapılıyor. Daha bilimsel yöntemler kullanılmalı. Belki lisanslı depoculuğa geçilmiş olsaydı bu tür sıkıntıları yaşamazdık. Bizim de ihracatçılar olarak bazen yüksek standartta aldığımız pamuklarda benzer sorunlar görülüyor. Eksperleri tenzih ederim ancak denetimler bilimsel uygulamalar ile yapılmalı. Çünkü kaliteli pamuk üretiminin de tekstil ve konfeksiyonun gelişimine paralel olarak ilerlemesi gerek. Düşük kaliteli pamuk ile ucuz giyim yaparak moda ve marka yaratamayız. Kimse bunu gözardı etmemeli" dedi.

TARİŞ Pamuk Birliği Başkanı Basri Özçoban: "Fiyatların yükselmesi pamuk ithalatını artırmaz"

TARİŞ Pamuk Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Basri Özçoban, İzmir Ticaret Borsası'ndan pamuk alımı yapmalarının ithalatı artırmayacağını kaydetti. Özçoban, amaçlarının Ege pamuğunun gerçek değerini bulması olduğunu belirterek, "Piyasayı karıştırmak için değil oluşturmak için alım yaptık. Üretici olursa tüccar var, tüccar olursa üretici var. Pırlanta gibi Ege pamuğunu sıradan pamuk yapmak isteyenlere karşıyız. Yönetim kurulu olarak aldığımız bu tarihi kararla bundan sonrada gerektiğinde alıma devam edeceğiz" dedi.

Pamuğun stratejik bir ürün olduğunu ifade eden Özçoban, Türk pamuğuna sahip çıkılması gerektiğine dikkat çekerek, şunları söyledi: "Geleceğine sahip çıkmak adına, pamukçuyu ve Ege pamuğunu korumak için her türlü fedakarlığı yapan bizlere destek verilmesi gerekirken, yarını hiç düşünmeden günü kurtarmak adına hareket eden birkaç tekstilcinin ithalatı cezbeder şeklindeki beyanatları son derece üzücüdür. Ege pamuğunu korumak, gerçek değerine ulaşmasını sağlamak ve piyasada dengeyi sağlamak adına yapılan alımların bu şekilde değerlendirilmesi hiç kimse tarafından inandırıcı bulunmamaktadır. Çünkü tekstilcimiz de şunu çok iyi biliyor ki, Ege pamuğu kalitesinde pamuk sadece Kaliforniya'da bulunmakta, ithalat rakamı da bugünkü standart 1 Ege pamuğu fiyatının üzerindedir. Onun için kimse kimseyi küçük çıkarlar uğruna yanıltmaya çalışmasın. TARİŞ Pamuk Birliği olarak her zaman olduğu gibi bugün de Ege pamuğunun Türkiye'de üretiminin ve tüketiminin artırılması için ilgili her kesimle birlikte hareket etmeye hazırız

Hiç yorum yok: