19 Ocak 2008 Cumartesi

TGSD Başkanı Nakkaş: Uluslararası rekabet için dünyayla aynı şartlarda yarışmak gerek


Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ahmet Nakkaş, Türk giyim sektörünün uluslararası arenada rekabet şansının yükselebilmesi için Avrupa ve dünyadaki giyim sektörleriyle aynı şartlarda yarışması gerektiğini belirtti.

Nakkaş, Denizli Basma Sanayi'nde düzenlenen TGSD yönetim kurulu toplantısı öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaşanan istihdam sorununun çözümünün, tüketim toplumundan üretim toplumuna geçmek olduğunu belirtti.

Türk giyim sektörünün AB ülkelerindeki pazar payının yüzde 9 civarında olduğunu, iç dinamikleri harekete geçirerek bu rakamın artırılması gerektiğini ifade eden Nakkaş, "Bunun için sektör olarak bizlerin ve ülkeyi yönetenlerin birtakım önlemler alması gerekiyor. Önlemlerin başında da, üretimin, istihdamın önündeki engeller kaldırılması geliyor. Rekabetçi unsurlar harekete geçirilmeli" dedi.

Giyim sektöründe son dört yıldır girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle dünya ülkeleriyle rekabette zorlanıldığını ifade eden Nakkaş, şunları kaydetti:

"Dört yılda kar marjımızda yüzde 42 oranında bir azalma gözlendi. Sektörün kar marjının düşmesi istihdamı ve rekabet edebilme şartlarımızı olumsuz yönde etkiledi. Uluslararası arenada rekabet şansımızın yükselmesi için Avrupa ve dünyadaki giyim sektörleriyle aynı şartlarda yarışmamız lazım. Bu nedenle de sektörü zor durumda bırakan girdi maliyetleri gözden geçirilmeli. Hükümetten sektörün girdi maliyetlerini aşağıya çekici çalışmalar yapmasını bekliyoruz."

Tekstil ve giyim sektörünün küçüleceğine yönelik açıklamalara da değinen Nakkaş, "Tekstil ve giyim sektörünün küçüleceği yönündeki görüşlere katılmıyorum. Sektör olarak doğru hedefler koyar, şimdiden 2015 yılının yol haritasını belirlersek, herhangi bir küçülmenin söz konusu olacağını sanmıyorum" şeklinde konuştu.

Nakkaş, Türkiye'de kadın nüfusunu üretime katan alanların başında tekstil sektörünün geldiğini, giyim sektöründe çalışanların yüzde 85'ini kadınların oluşturduğunu, bu nedenle sektörün sosyal boyutunun yadsınamayacağını sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok: