12 Ocak 2008 Cumartesi

Rusya'nın vergi artırımı, yılbaşı öncesi ihracatçıyı vurdu


Rusya Federasyonu'nun hazırgiyim ithalatına gümrüklerde uyguladığı asgari referans fiyatına bu ay yüzde 60'a varan oranda artış yapması, Türk ihracatçıyı ticaretin en verimli olduğu "yılbaşı" arifesinde vurdu.
Hazırgiyimcilere ait 300'e yakın TIR'ın şimdiden gümrüklerde sıkıştığı belirtiliyor. Kararın, ocaktan itibaren resmi ve gayri resmi olarak yapılan ihracatın yarıdan fazlasını olumsuz etkilemesi bekleniyor. Rusya'ya halen kargo yoluyla yapılan ihracatın 6 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği (LASİAD) Başkanı Ayhan Karahan, Rusya'ya son 2 yıldır, kayıtdışı ticaretin azalması için vergi indirimine gidilmesini önerdiklerini hatırlatarak "Oysa tam aksi yönde artış yapıldı. Laleli esnafı, 100 kiloluk ürüne referans fiyat uygulaması ile bin 200 dolar ödüyordu. Onun üzerine yüzde 20 Gümrük Vergisi ve yüzde 18'lik KDV ödeniyordu. Son artışla 1900 dolar üzerinden gümrük ve KDV ödenecek. Toplamda ödeyeceği vergi yüzde 40 ile 60 arasında arttı" dedi.

Gümrük vergi oranları ve asgari referans fiyatlarının yüksekliğinin Rusya ve Türkiye arasında daha önce yapılan görüşmelerde sürekli gündeme getirildiğini kaydeden Karahan, "Dış Ticaret Müsteşarlığı bünyesindeki çalışma grubu, referans fiyatların indirilmesi için 2 yıldır çalışıyor ama bir sonuç çıkmadı. Bu, tamamen Rusya'nın yerli üretimi artırmak için aldığı bir tavır. Kayıtdışını hiçbir şekilde azaltmayacak" diye konuştu.

Rusya'nın uyguladığı asgari referans fiyatlarında artışlar pamuklu ürünlerde kilosu 12 dolardan 19 dolara, sentetik ürünlerde 17 dolardan 26 dolara, yünlü ürünlerde 25 dolardan 39 dolara, ipekli ürünlerde ise 30 dolardan 47 dolara çıktı.

Kargoya da zam geldi

Rusya'nın kararının kargoya rant sağladığını belirten Denim Sanayicileri Derneği Başkanı Nedim Özbek ise "Şimdi vergiler yükselince, resmi ihracatla malını gönderen de kargoya yönelerek kayıtdışı ihracat yapacak. Zaten şimdiden yönelmeler başladı. Kargo fiyatları da yüzde 50 arttı. Kilo başı fiyat 10 dolardan 15 dolara çıktı. Bu karar, kargoya rant sağlandığı iddialarını gündeme getiriyor. Vergi artışı sonrası gümrüklerde yüzlerce kargo şimdiden beklemeye başladı. İhracatta sancılar bir ay sonra ortaya çıkmaya başlar. Kayıtlı kayıtsız toplam ihracatın yüzde 70'i bu karardan olumsuz etkilenir. Dış Ticaret Müsteşarlığı acilen Rusya ile masaya oturmalı" dedi.

Hiç yorum yok: