9 Ocak 2008 Çarşamba

Hazırgiyim yükselişe geçti, ihracatçı tarihi rekor kırdı


Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı, 2006 yılının ilk 11 ayında 77 milyar 89 milyon dolara ulaşılarak geçen yılın bir yıllık ihracat rakamının geride bırakıldığını söyledi.

Kasımda ulaşılan ihracat rakamı ile Türk sanayii bir rekora imza attı. Kasım ihracatı yüzde 43 artışla 8 milyar 628 milyon dolara yükselerek tüm zamanların en yüksek ihracat rakamı yakalandı.

12 aylık ihracat rakamı ise 84 milyar 406 milyon dolara çıkarak bir önceki yıla göre yüzde 15.81 arttı. İhracatın artışında özellikle tekrar yükseliş trendine giren hazırgiyim sektörü ile son yıllarda atağa geçen otomotiv ve elektronik sektörü etkili oldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Konya Ticaret Odası’nda (KTO) cuma günü düzenlenen basın toplantısıyla açıklanan rakamlara göre 2006'nın 11 aylık ihracatı 77 milyar 89 milyon dolar oldu. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, KTO Başkanı Hüseyin Üzülmez ve Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil’in de katıldığı toplantıda konuşann TİM Başkanı Oğuz Satıcı, kasımda en fazla ihracat gerçekleştiren sektörlerin 1 milyar 621 milyon dolarla taşıt araçları yan sanayii, 1 milyar 254 milyon dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon, 862 milyon dolarla elektrik-elektronik yan sanayii olduğunu söyledi. Satıcı, ekimde bir önceki yılın aynı dönemine göre ekside olan hazırgiyim ve konfeksiyondaki yüzde 26.67’lik artışa dikkat çekti.

Tarım yükselişe geçti

Toplam ihracat içinde yüzde 12.88’lik paya sahip olan tarım sektörü, önceki aylarda yaşadığı düşüşe son vererek yüzde 26’lık artış sağladı.

Tarım ve hayvancılıkta en fazla artış yüzde 263’le tütün ve mamullerinde yaşanırken canlı hayvan ve kesme çiçek ihracatı da yükselişleriyle dikkat çekti. Buna karşılık zeytin ve zeytinyağı ile fındıktaki düşüş sürdü. İhracatçı birlikleri arasında ise yüzde 80.8’lik artışla Doğu Anadolu İhracatçı Birlikleri ilk sırada yer aldı. TİM Başkanı Satıcı, 2006 ihracatında cumhuriyet tarihinin en yüksek kasım ayı rakamının yakalandığını belirterek 2023 için ihracat rakamını 500 milyar dolar olarak belirlediklerini hatırlattı. Papa'nın ziyaretine de değinen Satıcı, "Bu ziyaretle Türkiye'nin uluslararası arenada çok olumlu bir tanıtımı yapıldı" dedi.

Türkiye, AB'ye yön verebilir

Türkiye'nin ihracatta büyümede hedeflediği rakamlara ulaşması durumunda AB'yi kovalayan değil, AB'ye yön ve dinamizm veren bir ülke olacağını belirten Satıcı, “İşte o zaman BRIC'in (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin dörtlemesi) önünde yer alan bir Türkiye'nin T'si olacak. Kasım ihracatımız 8 milyar 628 milyon dolara yükselerek tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamı olarak gerçekleşmiştir. 2005 Kasım'ına oranla yüzde 43.33'lük bir artış yakalanmıştır. 2006 yılı ihracatında cumhuriyet tarihinin en yüksek kasım ayı rakamını da yakaladık. 2006'nın ilk 11 ayında 77 milyar 89 milyon dolara ulaşarak geçen yılın bir yıllık ihracatını geçmiş durumdayız. Ocak-kasım döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,57 artış kaydedildi” dedi.

Geriye dönük 12 aylık (1 yıllık) ihracatta ise yüzde 15.81'lik artışla 84 milyar 403 milyon dolara ulaşıldığını kaydeden Satıcı, “Kasım itibariyle ihracatta 1 ay kârdayız. Her yıl bu şekilde 1 ay kârla ilerlersek 2023'teki 500 milyar dolarlık ihracat ve 2 trilyon dolarlık Türkiye ekonomisi hedefini yakalayabiliriz” diye konuştu.

İhracatın yüzde 84'ü sanayinin

Kasımda ülke ihracatının yüzde 84,85'ini gerçekleştiren sanayi sektörünün ihracatının yüzde 45,66'lık artışla 7 milyar 321 milyon dolar olduğunu belirten Satıcı, “Sanayi sektöründe 10 aylık ihracatımız 66,4 milyar doları, 12 aylık ihracatımız ise 72,6 milyar doları geride bıraktı. Sanayide en büyük artış yüzde 86,41 ile makine ve makine aksamı sektöründe oldu” dedi.

100 milyar doları 2 yılda yakalarız

Yeni bir ihracat stratejisi hazırladıklarını söyleyen Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ise ihracatın Türkiye’yi 21. yüzyılda taşıyacak güç olduğunu belirterek “Yolsuzluğu kaldıracak tertemiz bir ülke yaratacak şey ihracattır” dedi.

Sürdürülebilir rekabetçi bir ihracat stratejisi hazırladıklarını belirten Tüzmen, “Yeni dönemde dışa bağımlılığı azaltacak, maliyeti düşürüp verimliliği artırarak tüm dünya ile rekabeti sağlayacak ve inovasyona yönelik bir yol izleyeceğiz” dedi. Tüzmen, gelecek yıl her ay 8 milyar dolar ihracat hedefi koyduklarını, 2 yıl sonra da Türkiye’nin 100 milyar dolarlık ihracata ulaşacağını söyledi. Otomotivin önemli bir atılım yaparak en fazla ihracat gerçekleştiren sektör olduğunu vurgulayan Tüzmen, onun arkasından yeni ihracat yıldızları geldiğini belirterek makine imalat sanayiinin 4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini, bu sektörün de önümüzdeki yıllarda büyük atılımlar yapacağını kaydetti. Türkiye’nin artık 81 ilinden ihracat yapar hale geldiğine dikkat çeken Tüzmen, 15 ilin 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptığını belirtti.

Hiç yorum yok: