8 Ocak 2008 Salı

Gaziantepli trikocular fason üretimden memnun


Gaziantep Çorap ve Trikotajcılar Odası Başkanı Reşit Durak, İstanbul'da üreticilerin triko imalatını bıraktıklarını, İstanbul firmalarının birçoğunun Gaziantep firmalarını fason olarak değerlendirmek istediğini söyledi.

Durak, penyenin kullanımının yaygınlaşmasının ardından triko sektöründe büyük bir durgunluk yaşandığını ve sektörün sezonluk üretime geçtiğini belirtti.

Sezonluk çalışma nedeniyle triko sektörünün yılın sadece dört ayında üretim yapabildiğini anlatan Durak, sıkıntıdan kurtulmak için çözüm yolları aradıklarını bildirdi.

Direkt olarak Gaziantep'ten triko ürünlerinin çok fazla ihraç edilmediğini, İstanbul'da Laleli Pazarı aracılığıyla ürünlerin ihraç edildiğini anlatan Durak, yılın her ayında çalışmadıkları için dışa açılma konusunda sıkıntı yaşadıklarını dile getirdi.

Kayıtlı yaklaşık 1500 atölyenin bulunduğunu, kayıtdışı olanlarla birlikte bu sayının 2 bini bulduğunu ifade eden Durak, bu firmaların birçoğunun İstanbul'dan Laleli Pazarı aracılığıyla ihracat yaptığını bildirdi.

Gaziantep'te triko sektörünün direkt olarak ihracat yapamadığını, bunun için altyapının hazırlanması gerektiğini dile getiren Durak, şöyle konuştu:

“İstanbul, trikoda şu anda neredeyse tamamen imalatı bırakmış durumda. İstanbul'daki firmalar, Gaziantep firmalarını fason olarak değerlendirmek istiyorlar. Bu nedenle Gaziantep'te firmaların birçoğu makinelerini yeniledi. Bu anlamda uzun zamandır durgun olan sektörümüzün hareketlenmesini bekliyoruz.

Bizim de bu yönde çalışmalarımız var. Eğitim çalışmaları yaptık. Sektörü bu hareketliliğe hazırlamaya başladık. Ancak ekonominin son zamanlarda kötü gidişi bizi de etkiliyor. Ekonomi böyle giderse bizim için de değişiklik olmayacaktır.

Hiç yorum yok: