8 Ocak 2008 Salı

GAP'ı organik giysinin merkezi yapmak istiyoruz


Başbakanlık GAP Bölge Kalkınma İdaresi (GAP BKİ) Başkanı Muammer Yaşar Özgül, bölgeyi, organik giysi üretiminin dünyadaki merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Son yıllarda Çin ve Hindistan'daki gelişmelerin, Türkiye'nin tekstil ve hazırgiyim sektöründeki rekabet gücünü azalttığını belirten Özgül, mevcut şartlara göre maliyetleri düşürmenin mümkün olmadığını, bu nedenle daha kaliteli ve nitelikli üretim yaparak markalaşmak gerektiğini belirtti.

Geleceğin önde gelen sektörleri arasında yer alacak organik giysi üretimi konusunda dünyada belli bölgelerde yoğunlaşma olmadığını belirten Özgül, “Dolayısıyla 'Organik giysi alalım veya mağazasını kuralım' derseniz, bu konuda aklınıza gelen bir ülke yok. Zaman zaman dünyanın değişik ülkelerinde organik giysi üretimi yapılıyor. Ancak planlı üretim yapılmıyor. Bu alanda ilk olmak istiyoruz” dedi.

Sektör 1 milyar doları aştı

Organik giysinin dünyadaki pazar gücünün giderek arttığını, bugün itibariyle 1 milyar doların üzerinde olan sektörün payının bir yıl sonra 2.5 milyar dolara, 2010'a kadar ise 15 milyar dolara çıkmasının beklendiğini anlatan Özgül, dünya çapında faaliyet gösteren büyük firmaların bu alanda yatırımlarını artırdığını, orta ve uzun vadeli planlar yapmaya başladığını söyledi.

Söz konusu firmaların 2008'de ürünlerinin yüzde 5'ini organik olarak üretmek istediğini aktaran Özgül, “Organik giysi üretimi 10-15 yıl sonrasının aranan, parlak sektörlerinden olacak. Bu nedenle GAP'ta kümelenmek istiyoruz. Burada organik giysiyle ilgili her türlü üretim tesisinin kurulmasını istiyoruz. Bu nasıl mı olacak? Bunu biz yapmayacağız elbette. Valilikler, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, işadamları, ticaret ve sanayi odalarının katkısıyla gerçekleştireceğiz. Bu yönde yol haritası çıkaracağız. Eylem planı hazırlanacak" dedi.

Kemal Derviş'le toplantı

12 Kasım'da Ankara'da Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren,

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Kemal Derviş ve Microsoft teknoloji şefi ile üst düzey yetkililerin katılımıyla bir toplantı yapacaklarını belirten Özgül, "Bu konuda yaptıklarımızı ve yapacaklarımızı anlatacağız, kamuoyuyla paylaşacağız. GAP Bölgesi'ni, organik giysi üretiminin dünyadaki merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz. Tabii ki bunu bölge insanının katkılarıyla gerçekleştireceğiz” diye konuştu

Hiç yorum yok: