7 Ocak 2008 Pazartesi

Hazır giyimde daralma


26 Kasım 2007 / 11:05

Böyle giderse ABD'ye bir kazak bile satamayız.

Hazırgiyim ihracatçısının ikinci büyük pazarı ABD'ye yaptığı ihracat yılın ilk dokuz ayında 1 milyar doların altına düştü. Türkiye'nin payını Çin, Hindistan, Endonezya ve Vietnam kaptı.

Referans Gazetesi'nde Necla Yılmaz'ın haberine göre, düşük dolar kuru, Türkiye'yi hazırgiyimde Avrupa Birliği'nden (AB) sonra ikinci büyük pazarı olan ABD pazarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya getirdi. Yılın ilk 9 ayında ABD'ye yapılan genel ihracatta da yüzde 19,1 oranında ciddi bir düşüş yaşayan Türkiye'nin hazırgiyim ihracatı yüzde 20,4 oranında geriledi. Dolardaki düşüş nedeniyle Uzakdoğu ülkeleriyle fiyat rekabeti yapamayan Türkiye'nin ABD'ye 2004'te 1 milyar 523 milyon doların üzerinde olan hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatı 2005'te yüzde 16,8 azalarak 1 milyar 267 milyon dolara, 2006'da yüzde 20,4 düşüşle 1 milyar dolara, bu yılın ilk 9 ayında ise yüzde 20 gerileyerek 625 milyon dolar oldu. Türkiye'nin AB'den sonra ikinci büyük pazarı ABD'ye hazırgiyim ihracatında Türkiye'nin payı azalırken, Çin, Hindistan, Endonezya ve Vietnam'ın payı arttı.

Dünyanın en büyük pazarlarından biri olan ve geçtiğimiz yıl sadece hazırgiyimde 87.4 milyar dolarlık ithalat yapan ABD pazarındaki bu tehlikeli düşüşü inceleme altına alan İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Ar-Ge Birimi, ABD ile Tekstil ve Konfeksiyon İlişkileri konulu bir rapor hazırladı.

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, doların düşüş eğiliminde olmasının ABD pazarına yönelik hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatına zarar verdiğini söyledi. Orakçıoğlu acil önlem alınmasını istedi. ABD'ye ihracat yapan Yeşim Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Şenkaya ise Türkiye'den ABD'ye mal satmanın neredeyse imkansız hale geldiğini söyledi.

Toplam ihracat da düşüyor

Rapora göre Türkiye'nin 2006'daki toplam ihracatının 4.9 milyar doları ABD'ye yapıldı. Genel ihracat içinde ABD'nin payı yüzde 5,9. Ancak ABD'ye hazırgiyim ihracatında olduğu gibi genel ihracatta da son yıllarda düşüş yaşanıyor. 2005'te yüzde 1, 2006'da yüzde 1,7

Hiç yorum yok: