8 Ocak 2008 Salı

Doğu ve Güneydoğu'da yeni bir oluşuma ihtiyaç var



Umut Oran: Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yeni bir oluşuma ihtiyaç var

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Hazır Giyim Meclisi Başkanı Umut Oran, "Sektörel kümelenme ile bölgesel kalkınma, istihdam ve ihracat hedefli program çerçevesinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yeni bir oluşuma ihtiyaç var" dedi.

Oran, gazetecilere yaptığı açıklamada, Doğu ve Güneydoğu bölgesinin sorunlarının diğer yerlere göre daha farklı olduğunu belirterek, bölgede göç ve sosyal problemlere, geçim standartlarının farklı oluşuna, terör ve güvenlik konularına dikkati çekti.

Özellikle Doğu ve Güneydoğu'ya özgü hükümetin yeni bir stratejisine ihtiyaç olduğunu belirten Oran, burada emek yoğun sektörleri ön plana çıkarmak gerektiğini vurguladı.

Oran, "Sektörel kümelenme ile bölgesel kalkınma, istihdam odaklı ve ihracat hedefli program çerçevesinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yeni bir oluşuma ihtiyaç var" dedi.

Türkiye genelinde iş gücünün yüzde 53,6'sının ilkokul mezunu yani niteliksiz, bu oranın Doğu ve Güneydoğu'da yüzde 70 civarında olduğunun altını çizen Umut Oran, asgari ücretin yüksek olması gibi nedenlerden dolayı bu bölgede kayıt dışı istihdamın fazla olduğuna işaret etti.

Umut Oran, şöyle devam etti:

"Özellikle emek yoğun sektörlerde radikal reformların oluşturulması gerekiyor. Bunun hem vergi hem yatırım ve hem de üretim teşvikleri boyutunda ve özel bazı sektörlerde bölgeye yönelik uygulanması gerektiğine inanıyorum. Giyim ve tekstil de bunlardan bir tanesi. Çok küçük bir mekanda çok insana çok fazla istihdam sağlayan ve çok çabuk öğrenilebilen bu sektörü iyi kullanması lazım hükümetin. Doğu ve Güneydoğu'nun kalkınmasını sağlayacak hazır giyimle ilgili sektörel kümelenmeyle ilgili yeni stratejilere ihtiyaç var."

"Kalkınma, istihdam ve ihracat odaklı olmalı"

Umut Oran, asgari ücretin bu bölgede vergiden muaf olması, yatırım indirimi sunulması gerektiğini anlatarak, şunları dile getirdi:

"O zaman bu bölge daha hızlı kalkınabilir ve bu modele Türkiye için de ihtiyaç var. Sektörel kümelenmeyle bölgesel kalkınma, istihdam odaklı ve ihracat hedefli olmalı. Türkiye'ye baktığımızda işsizlik bir tarafta cari açık bir tarafta. İşte hazır giyim hem işsizliğe ilaç hem de sosyal barışın çimentosu. Sektörün 20 milyar dolar ihracatı var, 5 milyar dolar ithalatı var. Yani bu sektör 15 milyar dolar bu ülkeye gelir getiriyor. İstihdam ve cari açık sorununun çözümünün de hazır giyim sektörü, tekstil sektörünün de desteğiyle çok önemli görevler üstlenecek. İnsanlara, yerinde ne kadar iş ve aş yaratırsak, o zaman vatandaşlarımız ne Batıya göç eder ne de dağa çıkıp terör örgütlerine alet olurlar."

Çin

Türkiye'nin önderliğinde Avrupalı sanayicilerle birlikte, Çin'e 10 kategoride uyguladıkları kotanın 2007 yılı sonunda kalkacağını hatırlatan Oran, "Bu, Türkiye'yi ne kadar etkileyebilir? Hazır giyim ve tekstilde yılda 20 milyar dolar ihracatımız var, bunun yüzde 75'ini Avrupa Birliği'ne yapıyoruz. Şu anda 10 kategoride yılsonuna kadar kotaların kalkacak olması, aşağı yukarı 7 milyar dolarlık bir hacmi kapsıyor" dedi.

Oran, bunun Türkiye için çok önemli olduğunu dile getirirken, içerde daha destekçi politikalar uygulanması, daha rekabetçi imkanlar yaratılması ve yatırım ortamının iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Oran, hükümetin Türkiye'nin sosyal barış, cari açık ve işsizliği önlemede temel çimentosu olan sektörün bu konudaki mağduriyetine karşı strateji geliştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok: