5 Ocak 2008 Cumartesi

Asıl amaç ticari savaş



Tahran'daki Türk Moda Fuarı’nın Ahlak Polisi tarafından basılmasının arkasından ticari rekabet çıktı.

Expotim Uluslararası Fuar Organizasyonları A.Ş.’nin 11-13 Temmuz’da Tahran’da düzenlediği Bayan Giyim, Spor Giyim ve Çocuk Türk Moda Fuarı’nın Ahlak Polisi tarafından ‘Ahlaksız işler yapılıyor, açık saçık kataloglar var’ gerekçesiyle basılmasının ve ziyaretçilere kapatılmasının arkasından ticari rekabet çıktı. Fuara katılan 32 Türk firmasının kataloglarına bakıldığında müstehcen olarak nitelendirilecek görüntülere rastlanmazken, baskının asıl nedeninin Türk firmalarının İran pazarına girmesini istemeyen yerli üreticilerin lobisi olduğu öğrenildi.

2005 yılında Türkiye’den İran’a yapılan 20 milyon dolarlık hazırgiyim ihracatının da bu lobi yüzünden geçen yıl 13 milyon dolara gerilediği ifade ediliyor. Hazırgiyimdeki bu düşüşe karşın ağırlığı kumaş olan tekstil ihracatının ise aynı dönemde 118 milyon dolardan 123 milyon dolara yükselmesi dikkat çekti.

İranlılar şikayet etti
Expotim’in Yönetim Kurulu Başkanı Can Derin, ‘Bu bizim İran’da düzenlediğimiz üçüncü fuar. Daha önce böyle bir sorun yaşamadık. Zaten İran’da izinsiz, kurallara aykırı moda fuarı düzenlemek kadar cahilce bir şey olamaz. Fuar salonu, İran Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir kamu binası. Fuarda sergilenmek üzere getirilen ürünler, İran’daki muhatap firmamız Octiran’ın Tahran Batı Gümrüğü’ne sunduğu İran İslam Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Tahran Valiliği’nden alınan fuar izin belgesinin ibrazı ile geçti ve fuar alanına ulaştırıldı. Ahlak Polisi’yle görüşemedik ve neden böyle birşey yaptıklarını öğrenemiyoruz. Sorunun İranlı firmaların Türk hazırgiyimcilerin pazara girişinden rahatsız olmasından kaynaklandığını duyuyoruz’ diye konuştu.

Derin, fuarın 11 Temmuz’da planlandığı gibi sorunsuz açıldığını, saat 16:00 sularında İran Emniyet Güçleri’nin Ahlak Polisi olarak isimlendirilen birimine bağlı görevliler tarafından ziyaret edilerek İranlı üreticilerin şikayeti olduğu gerekçesiyle kapatılmak istendiğini vurguladı. Derin, sözlerini şöyle sürdürdü:

Erkek giyim fuarı iptal
’Octiran firması ve fuar alanı yetkililerinin Tahran Valiliği’nden alınan izni göstermesiyle, ahlaki kurallara dikkat edilmesi uyarısı yaparak fuar alanından ayrılan emniyet güçleri, ertesi gün ziyaretçi girişini engellerken, son gün ise Cuma namazı kılınması gerektiğine işaret ederek saat 13:00’te fuar alanındaki İranlı ziyaretçileri çıkarmış. Sıkıntılar üzerine İran’da Tahran Büyükelçiliğimiz ve Türkiye’de Dış Ticaret Müsteşarlığımız konu hakkında tarafımızca yazılı olarak bilgilendirilmiş, ancak devletimizin yoğun girişimlerine rağmen sorunun çözümü mümkün olmamıştır. Firmamızın fuar ile ilgili evrakları eksik olsaydı, resmi prosedürlerin tamamlanması, malların gümrükten geçirilmesi ve fuarın başlaması mümkün olmayacağı gibi, fuarımızın da mühürlenmesi gerekirdi.’

Ahlak Polisi’nin baskınından sonra Expotim, 18-20 Temmuz tarihleri arasında yapacağı Erkek Giyim Türk Moda Fuarı’nı iptal etti. Can Derin, ‘Aynı sıkıntıyı bu fuarda da yaşamak istemedik. Erkek giyiminde bile ‘Fuar alanını mühürleyeceğiz, mallarınız kalır’ demişler. Açıkçası biz de cesaret edemedik’ diye konuştu.

Bu fotoğraflara ‘müstehcen’ denildi, 750 bin $ boşa gitti
Expotim’in bayan giyim fuarına 32 Türk firması katıldı. Katologlarda müstehcen sayılabilecek fotoğrafların yer almadığını ve fuarın 750 bin dolarlık masrafla düzenlendiğini söyleyen Can Derin, yöneticilerinin şu anda İran’da olduğunu, yarın (bugün) döndükten sonra uğradıkları zararı tazmin etmek amacıyla ne yapacaklarına karar vereceklerini belirtti. Derin, ‘Fuara katılan firmalar da mağdur oldu. Onlarla da bir toplantı yapacağız. Taleplerini dinleyip hep birlikte ne yapabileceğimize karar vereceğiz’ dedi.

Fuara 32 Türk firması katıldı
Acar Tekstil (Bayan giyim)
Altan Tekstil San. (Bayan giyim)
Analisa Tekstil San.(Bayan giyim)
Astaş Tekstil San. (İç giyim)
Aziz Bebe (Çocuk, bebe giyim)
Bahadırlar Giyim (Bayan giyim)
Bebetto Bebe (Çocuk giyim)
Bema Tekstil (Jean)
Cemil İplik ve Tekstil (Çorap)
Cemre Giyim (Bayan giyim)
Cons Tekstil (Spor giyim)
Çise T. Ata Tanyıldızı (Bayan g.)
Dilan Lüks Bebe (Çocuk giyim)
Genese Giyim (Bayan giyim)
Haydar Atınç Tekstil (Gecelik-pij.)
Joyteks Teksti (Spor giyim)

Kale Tekstil ve Konf. (Bayan giyim)
Kanatteks Giyim (Bayan giyim)
Kodal Tekstil (Bayan giyim)
Lale Hazır Giyim (Bayan giyim)
Menzil Deri Mam. San. (Aksesuar)
Missi Çorapçılık Teks. (Çorap)
Moda Crise Teks. (Spor giyim)
Modem Tekstil (Bayan giyim)
Muzaffer Giyim (Bayan giyim)
MZM Tekstil (Bayan giyim)
Olcay Tekstil (Bayan giyim)
Panter Giyim (Bayan giyim)
Tebi Tekstil (Bayan giyim)
Uğurlu G.-Butik İnanç (Bayan g.)
Üç-Ar Tekstil San. (Çorap)
Yaşar Çamaşır San. (Gec.-pij.)

Hiç yorum yok: