9 Ocak 2008 Çarşamba

Giyim sektöründe bayram havası


Okulların açılması, Ramazan Bayramı ve kış sezonunun başlamasının, giyim sektörüne canlılık getirdiği, zorunlu ihtiyaçlar nedeniyle, satışlarda ortalama yüzde 40 artış beklendiği bildirildi.

Volkan Kaşık ın haberi

Adana Giyim Markaları Derneği (AGİMAD) ve Obje Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ayyıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ağustos ayında enflasyonun düşük çıkmasını sağlayan giyim sektöründe yavaş yavaş bir hareketlilik gözlemlendiğini, bu canlılığın yıl sonuna kadar süreceğini tahmin ettiklerini belirtti.

Piyasadaki fiyatları arz-talep dengesinin belirlediğine dikkati çeken Ayyıldız, giyimdeki fiyatların iki yıl öncesinin seviyesinde olduğunu, halkın gıda ve barınma gibi diğer ihtiyaçlarına öncelik vermesi nedeniyle azalan talebin fiyat düşüşü olarak tekstilcinin karşısına çıktığını ifade etti.

Ayyıldız, kış sezonun başlaması, okulların açılması ve Ramazan Bayramı nın yakın tarihlere rastlamasının giyimi de zorunlu ihtiyaçlar arasına dahil edeceğini, bu durumu tekstil sektörü adına bir avantaj olarak gördüklerini ifade etti.

Yazın umduğunu bulamayan tekstil sektöründe son günlerde başlayan hareketliliğin moralleri yükselttiğini belirten Ayyıldız, Yılın son dört ayında tekstilcinin yüzünün güleceğini tahmin ediyoruz. Tahminlerimiz, satışlarda yüzde 40 lık bir artışın gerçekleşmesi yönünde. Bu dönem sadece tekstile değil, tüm sektörlere canlılık getirecek. Çünkü, Türkiye de insanlar ihtiyaca göre alış veriş yapıyorlar dedi. Ayyıldız, mağazaların birbirleriyle rekabet içerisinde olduğunu, bunun fiyatları daha da aşağıya çektiğini belirterek, piyasada modayı takip eden üreticilerin daha çok iş yaptığını, yenilik yapmayan klasik tarzdaki üreticilerin ise daha zor durumda olduğunu vurguladı.

- SATIŞLARIMIZIN EN YOĞUN OLDUĞU DÖNEME GİRDİK -

Adana da Süvari adıyla marka olan firmalardan Coşkun Tekstil sahibi Ahmet Coşkun ise yılın ilk 6 ayında umduklarını bulamasalar da son günlerde başlayan hareketliliğin yılbaşına kadar süreceğini tahmin ettiklerini bildirdi.

Coşkun, önce okul alış verişi ardından bayram, daha sora gelecek yeni yıl alışverişi nedeniyle durgun dönemi aşacaklarına inandığını belirterek, Üretici firmalar şimdiden Ekim, Kasım ve Aralık dönemi için ürün yetiştirme telaşına girdi dedi.

Başlayan hareketliliği kampanyalarla güçlendirmek istediklerini anlatan Coşkun, bu sayede yılın ilk 6 ayının çizdiği olumsuz grafiği telafi edeceklerini kaydetti. Coşkun, üretim maliyetlerinin yüksekliği ve rekabet koşulları nedeniyle karından fedakarlık eden, yeri geldiğinde zararına da olsa satış yapmayı göze alan tekstil firmalarının, emek yoğun sektör olma özelliği nedeniyle iş veren üzerindeki kamu maliyetlerinin azaltılması beklediğini bildirdi.

İmza markasıyla üretim yapan Taşkınırmak Giyim Sanayi ve Ticaret Ltd. Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Taşkınırmak ise yaz aylarının bir şort, bir penye tişört, bir keten pantolonla geçirildiğini belirterek, kış mevsiminin daha fazla satış yaptıkları dönemler olduğunu ifade etti. Taşkınırmak, satışlarında yaz ayına göre yüzde 50-60 lık bir artış olmasını beklediklerini, günlerin tekstil sektöründe faaliyet gösterenler için bayram olduğunu sözlerine ekledi

Hiç yorum yok: