9 Ocak 2008 Çarşamba

Hammaddedeki fiyat artışı tekstil ihracatçısına yaradı


İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, tekstil sektörü ihracatının hiçbir dönemde şimdiki kadar iyi olmadığını belirterek “Bu yıl bütün dünyada tekstil hammadde fiyatlarında ortalama yüzde 35’lik artış oldu. Fiyatlar artınca alıcılar zam gelecek diye yoğun talep yaratmaya başladı. Bu durum, Türk tekstil ihracatını rahatlattı. AB ülkelerinin yanında, Ortadoğu’ya ihracat da yüzde 12 arttı. Bu yılı 6 milyar dolarla kapatırız” dedi.

20. Texgate Uluslararası Kumaş ve Aksesuar Fuarı dün CNR Expo Fuar Merkezi’nde kapılarını açtı. Açılışa Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdürü Ali Boğa, İTHİB Başkanı İsmail Gülle ve bazı sektör temsilcisi işadamları katıldı. Gülle, on yıl önce 2 milyar dolar olan ihracatın bu yıl 6 milyar doları bulacağını belirterek “Türk tekstil sektörü gerek ülke içinde gerekse ülke dışında oldukça önemli bir konuma sahip. Ama çevre bölgede işlenmesi gereken 50-60 milyar dolarlık bir pazar var. Bunu değerlendirmemek yazık olur” diye konuştu. Sektörün, bu yıl hammadde fiyatlarındaki artıştan dolayı oldukça iyi bir performans gösterdiğini dile getiren Gülle, “Bilhassa hammaddesi petrole dayalı polyester ve elastik gibi iplikler petrol fiyatındaki artıştan dolayı değer kazandı. Ayrıca Hindistan gibi ülkelerde önemli tekstil fabrikaları da kapanınca, arz açığı oluştu. Elini hızlı tutmak isteyen alıcılar da talep yoğunluğu yaratınca, bu durum bize yaradı. Bu sayede geçen yıl yaptığımız 5.3 milyar dolarlık ihracatı bu yıl 6 milyar dolara çıkarırız” dedi.

Yerli ve yabancı 182 firmanın tekstil ve aksesuarlarını sergilediği fuarda Türk firmaları, 10 milyar dolarlık iç pazar ve 50 milyar dolarlık çevre ülkeler hazırgiyim pazarından pay almaya çalışıyor. Fuara Türk firmalarının yanında aralarında Çin, Hindistan ve Pakistan’ın da olduğu 12 ülkeden 100’e yakın yabancı katılımcı da bulunuyor. Fuar 30 Eylül’e kadar açık kalacak.

Hiç yorum yok: