8 Ocak 2008 Salı

Devlet sesimizi duymadı fuarlar sayesinde yeni pazarlar arıyoruz


Üretim kapasitesi olarak Avrupa'nın ikinci büyüğü olan Türk deri sektörü, 4. İstanbul Deri Fuarı'nı 7-9 Aralık'ta TÜYAP Beylikdüzü'nde düzenleyecek. Deri ve kürk konfeksiyon, hammadde, deri kimyasalları, makine ve aksesuar sektörlerinin yer alacağı fuar; Rusya, Avrupa Birliği, Kafkasya ve Amerika Birleşik Devletleri gibi hedef pazarlardan alıcılar çekmeyi planlıyor.

Türk firmalar, pazar paylarını artırabilmek için bu yıl tasarımda farklılaşmaya ağırlık verdi. Firmalar, bu sezonki tasarımlarında deriyi kürkle yeniden birleştirirken, alışılagelmiş siyah, gri, kahve tonlarının yanında, mürdüm, turuncu, gülkurusu, kırmızı, lila ve nil yeşili gibi canlı renkleri de vitrinlerine taşıyacak.

Türkiye Deri Sanayicileri Derneği Başkanı Turgut Koşar, son yıllarda dünyanın en iyi teknolojisine sahip bir ülke konumuna erişen Türk deri sektörünün, buna rağmen tecrübesine uygun bir şekilde hedeflediği ihracat rakamlarına ulaşamadığını kaydetti. Türkiye'nin 128 milyar dolarlık dünya deri ticaretinde halen 1 milyar 40 milyon dolar ihracat payı bulunduğuna dikkat çeken Turgut Koşar, "Bu konuda devletten ne kadar yardım çağrısında bulunsak da sesimizi duyan olmadı. Fuarlar sayesinde kendimize yeni pazarlar aramaya çalışıyoruz. Ama kalitemizi uygun fiyatla süsleyemediğimiz zaman, elimizdeki avantajların hiçbiri bir işe yaramıyor. Çünkü yurtdışındaki hedef pazarlar, örneğin Amerika'daki müşteriler, bizden daha uygun fiyatlar bekliyor. Düşük kur ve yüksek üretim maliyetleri yüzünden biz de onlara iyi fiyat veremiyoruz. Bu koşullarda ihracat payımızı artırma şansımız yok" diye konuştu.

Kuzey Amerika ve Rusya'ya yoğunlaşıldı

TÜYAP İcra Kurulu Başkanı Serdar Yalçın ise, kar marjının düştüğü ve rekabetin iyice yoğunlaştığı sektörde pazarlamada da belirli oranlarda sıkıntılar yaşandığına dikkat çekti. Pazarlama faktörünün sektörün ayakta kalması için önemli olduğunu ifade den Serdar Yalçın, "Hedef pazarlar olarak özellikle iklimsel koşullardan dolayı deriyi yoğun olarak

Kuzey Amerika, Kuzey ve Doğu Avrupa, Rusya gibi ülkelere büyük önem verdik" dedi.

Artı F ve TÜYAP tarafından organize edilen Deri Fuarı'nı, Türkiye Deri Vakfı, Türkiye Deri Konfeksiyoncuları ve Deri Sanayicileri Dernekleri, Ege, Bursa ve Çorlu Deri Sanayicileri Dernekleri ile İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği destekliyor. Fuara ise Türkiye'den 155, İtalya'dan 31, Almanya'dan 16 olmak üzere 22 ülkeden toplam 240 firma katılacak. Ziyaretçi sayısının ise 30 bine yaklaşması bekleniyor.

Hiç yorum yok: