Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Aynur Bektaş, Türk hazır giyim üreticilerinin Çin'e kaptırdığı müşterilerinin yeniden Türkiye'ye dönmeye başladığını belirterek, "Siparişler Türkiye'ye dönmeye başladı. 2007 yılında ihracatımızın yüzde 20 artarak 16 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyoruz" dedi.
TGSD Başkanı Aynur Bektaş, dernek yönetim kurulu üyeleri ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, 2006 yılının Türkiye ekonomisi ve hazır giyim sektörü açısından bir değişim ve dönüşüm yılı olduğunu belirtti. Bektaş, 2006 Mayıs ayında yaşanan dalgalanma sonrası iç talep daralmasına rağmen yıllık büyümenin yüzde 5'in üzerinde olacak gibi göründüğünü belirtti. Türkiye ekonomisinin en büyük iki sorununun işsizlik ve cari işlemler açığı olduğunu kaydeden Bektaş, "Yüzde 9,1 olarak görünen işsizliğin yüzde 16'larda olduğunu biliyoruz. Buraya iş bulamadığı için cayan kişiler kaydedilmiyor. Çok büyük bir başarısızlık örneği. Geçen yıllarda makro anlamda yapılan iyileştirmeler istihdama, üretime dayalı olmadı" dedi.
Bektaş, sektörün sorunlarının çözümü için katma değer vergisi, kurumlar vergisi indirimleri gibi olumlu adımların atıldığını ama iş gücü üzerindeki kamu maliyesinin azaltılması, bölgesel asgari ücretin uygulamaya konması gibi konularda ilerleme kaydedilemediğini anlattı. Bektaş, "İş gücü üzerindeki kamu yükünde OECD ortalaması yüzde 31 olmasına karşın Türkiye'de yüzde 40. Teşvik alan bölgelerde bile yüzde 31 seviyesinde. Kıdem tazminatı yükünü taşıyan dünyadaki tek ülkeyiz" ifadesini kullandı. Hazır giyimde 2006'da yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen sektörün ihracatını korumayı başardığını ve 13,8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiğini bildiren Bektaş, "Hazır giyimde 14 satıp bir almışız. Bu da hazır giyimin önemini vurguluyor" diye konuştu.
Sektör 2007'ye moralli giriyor
2007'ye moralli başlayacaklarını ifade eden Bektaş, "Geçen sene ocak ayında tatillerden dolayı 16 gün çalışılmıştı. Bu sene ocak ayında iş günü fazla olacağı için artış büyük olacak. İyi yoldayız" dedi. Hazır giyim harcamalarının 2006'da sınırlı ölçüde arttığını söyleyen Bektaş, hazır giyim fiyatlarının enflasyona etkisinin çok eleştirilmesine karşın 2006'da sadece yüzde 3,37 arttığına dikkat çekti. Hazır giyim sektörünün 2006 Ekim sonu itibariyle kredi kullanım oranının yüzde 30 arttığına işaret eden Bektaş, "Toplam krediler içindeki payı yüzde 1,2. Dönmeyen kredi oranı konfeksiyonda yüzde 5,1. En az kredi kullanan en az para batıran sektörüz" dedi. Aynur Bektaş, 2007'de hazır giyim ihracatının 16 milyar dolara çıkacağını ve ihracatta yüzde 20 artış sağlanacağını düşündüklerini, tekstil ihracatının da 7 milyar dolar olacağını tahmin ettiklerini belirtti.
Avrupalı, Çin'i denedi tekrar Türkiye'ye döndü
Hazır giyim sektörünü 2007 yılında etkileyecek birkaç faktör bulunduğunu ifade eden Bektaş, şunları söyledi: "Polonya, Bulgaristan, Romanya gibi AB'ye üye olan veya olacak ülkelerdeki gençler serbest dolaşımla birlikte Avrupa ülkelerine iş aramaya yöneliyor. Bir de geçen sene Avrupa; Çin'i, Romanya'yı, Bulgaristan'ı denedi. Gördü ki, Türkiye'den başka gideceği yer yok. Kısa teminli mallar, kalite, koleksiyon, dizayn ve az hatalı mallarda Türkiye çok öne geçti. Türkiye'den Avrupa'ya giden mallar depolarda beklemeden, kontrol edilmeden mağazalara çıkabiliyor. O nedenle 2007 yılında geri dönüşün hızlanacağını ve Türkiye'ye daha çok sipariş geleceğini düşünüyoruz."
İç pazar 14 milyar dolara ulaşacak
Toplantı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Aynur Bektaş, Çin'e kota uygulamasını sektör olarak desteklediklerini, ancak geçen yıllarda uygulanan kotaların çok da etkili olmadığını belirtti. Bektaş, "İsmini bile bilmediğimiz başka ülkeler ortaya çıktı. Biz kotaların çok fazla bizim ihracatımıza etkili olmadığını düşünüyoruz. Yüzde 20 artışı kotalara dayandırmadık" dedi. İç pazarda da Çin mallarından çok korkmamak gerektiğini belirten Bektaş, Rusya'nın Çin'i denediğini ama Rusya pazarının Türkiye'nin; Osmanbey'in, Laleli'nin elinde olduğunu söyledi. Bektaş, "İç pazarın 14 milyar dolara ulaşacağını düşünüyoruz. Moralimiz yüksek. Bütün sıkıntımız kârların az olması" diye konuştu.
Erken seçim önceliğimiz değil, istikrar bozulmamalı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder