Çukurova'da hasadının büyük bir bölümü tamamlanan pamukta, son dönemlerde fiyat düşüşü yaşanıyor. Hasadın ilk başladığı günlerde 70-75 Ykr arasında alıcı bulan pamuk, bugünlerde 50-55 Ykr'ye kadar geriledi.
Adana Ticaret Borsası Başkanı Fethi Coşkuntuncel, son günlerde Çukurova bölgesini de ektisi altına alan yağışlı havayla birlikte ıslanan pamuğun kilogram fiyatında düşüş meydana geldiğini ve kalite kaybı yaşandığını söyledi. Pamuk fiyatlarındaki gerilemeyi geçici bir düşüş olarak değerlendiren Coşkuntuncel, "Dünya fiyatlarında ise önemli farklılık olmadı. 1-1.5 cent gibi bir düşüş meydana geldi" diye konuştu. Hasadın ilk başladığı dönemlerde pamuğun kilogram fiyatının 70-75 Ykr arasında olduğunu anımsatan Coşkuntuncel, son günlerde iç piyasada işçi ile toplanılan pamuğun kilogramının 45-50 Ykr, makineyle hasat edilen pamuğun ise 58 Ykr'den alıcı bulduğunu kaydetti.
Makineli hasat depolama sorunu getirdi
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut ise, pamuk fiyatlarındaki düşüşte makineli hasadın etkisinin olduğunu ifade etti. Bölgeye, içinde bulunulan sezonda çok sayıda pamuk toplama makinesinin girdiğini belirten Barut, "Hasadın hemen hemen yüzde 80'lik bölümü gerçekleştirildi. Yapılan hasadın yaklaşık yüzde 60'lık bölümü makine ile yapıldı. Dolayısıyla bu sezon daha seri bir hasat dönemi geçiriyoruz" diye konuştu. Makineli hasatla birlikte piyasaya 7-8 kat daha fazla pamuk girdiğini açıklayan Barut, "Bu, şişkinliğe neden oldu ve geniş hacimli bir ürün olan pamukta arz fazlalığı nedeniyle depolama sorunu çıktı. Bu durumu tekstil ve iplik üreticisi de kendi lehine çevirmeye başladı. Böylece pamuğun kilogram fiyatı, 50-55 Ykr'ye kadar geriledi" dedi. Pamuk primlerinin bir an önce açıklanması gerektiğine de dikkat çeken Barut, primlerin bu yıl acilen ve peşin olarak ödenmesini ve en az 50 Ykr olmasını istediklerini sözlerine ekledi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder