5 Şubat 2008 Salı

Zara, 'haram' kumaş için özür diledi


Türkiye'de de faaliyet gösteren İspanyol giyim firması Zara, İsrail'deki mağazalarında satışa sunduğu ve pamukla keten karışımı 'haram' kumaş kullandığı bir giysisini, Yahudilerden özür dileyerek piyasadan çekti.

Musevilikte, bir giyside pamuk ve keten karışımı kumaşın kullanılmasının yasak olmasına rağmen, Zara'nın İsrail'de piyasaya sürdüğü bir giyside bu tür bir kumaş kullanması tartışmalara yol açtı. Zara, sadece 30-40 kişinin bu olaydan etkilendiğini belirterek ürününü piyasadan çekti.

İlgili giysinin 'hata' sonucu piyasaya sürüldüğünü duyuran Zara, İsrail'de zor durumdan kurtulmak için gazetelere ilan vererek özür diledi. İlanda, "Zara, hatadan dolayı üzüntü duyar ve başta dindarlar olmak üzere İsrail'deki tüm müşterilerine bu olayın tekrarlanmayacağını garanti eder" denildi.

İsrail'de 15 mağazası bulunan Zara'nın yıllık cirosu 340 milyon doları buluyor. Zara'nın da ait olduğu Inditex'e bağlı başka bir giyim mağazası Bershka da geçen yıl bu kez Müslümanların tepkisini çeken benzer bir olayla karşılaşmıştı. Bershka'nın bazı kıyafetlerin etiketlerinde cami figürü bulunmasının tepkilere yol açması üzerine etiketler değiştirilmişti.