Türk hazır giyim üreticileri ile bir araya gelen uluslararası markaların alım ofisleri, 'Mısır yerine Anadolu'ya gidin. Tekstil ve konfeksiyon sektörlerini ortak platformda buluşturun' dedi.
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği'nin (TGSD) dış alım ofisleriyle yerli hazırgiyimcileri buluşturduğu "Türkiye ile devam ama nasıl" toplantısından üretimin Mısır, Özbekistan gibi dış ülkeler yerine Anadolu'ya kayabileceği önerisi çıktı.
Perşembe günü yapılan panelde aralarında Tommy Hilfiger'ın da olduğu çok sayıda markanın alım ofisleri, hızlı, esnek ve kaliteli üretimi yüzünden "Türkiye ile devam" mesajı verirken Marks&Spencer (M&S) gibi markalar ise üretimin yurtdışı yerine Anadolu'ya kaymasının Türk ekonomisi için daha faydalı olacağını vurguladı.
H&M Türkiye, tekstil ve konfeksiyon sektörlerinin ortak çalışmamasının, ileride yaşanacak problemlere temel teşkil ettiğine dikkat çekerken Tesco alım ofisi ise hazırgiyimcilerin rekabetçi fiyat sorununun çözümü için birlikte hükümete çıkabileceklerini söyledi.
Türkiye'den alımları sürdüreceklerini söyleyen M&S Türkiye Alım Ofisi Sorumlusu Ayşe Yalnız Aksoğan, "Türkiye ve çevre bölgeden 100 milyon sterlinlik alım yapıyoruz. Hızlı, esnek ve moda içerikli üretim oldukça Türkiye'den alım hiçbir zaman durmaz. Bununla birlikte marka temsilcileri problemleri onlardan önce görüp çözmemizi istiyor. Artık bunu yapan firmalar siparişleri kapacak" dedi.
Türk üreticilerin hükümetin de desteğiyle Mısır gibi ülkelere üretim için gittiğini hatırlatan Aksoğan, "Onlara Anadolu'ya gitmelerini öneriyoruz. Bu hem Türk ekonomisi için hem de kadın istihdamının artması için daha yararlı olur" dedi.
2 sektör aynı platformda
Toplantıya katılamayan H&M Türkiye Alım Ofisi Sorumlusu Halide Alagöz, gönderdiği not aracılığıyla sektöre "birleşin" uyarısında bulundu. H&M'nin geleceğe yönelik alım stratejilerinde önemli bir değişiklik olmayacağını vurgulayan Alagöz, ancak tekstil ve konfeksiyon sektörlerinin ortak çalışma eksikliğine değindi.
Alagöz, "Sektör sorunlarının çözümlerinin aynı platformda ele alınmıyor olması, ileride yaşanacak problemler için temel teşkil etmektedir. Tekstil ve konfeksiyonun ortak çalışma eksiği, gelecek için stratejilerini hâlâ entegre bir şekilde belirlemiyor olması, zincirin kuvvetini olumsuz yönde etkilemektedir" dedi.
Uluslararası 40'a yakın markanın alım sorumlusu olan Pınar Bakır ise Türkiye'den 100 milyon dolarlık alım yapan en büyük müşterisi Tommy Hilfiger'ın "yola devam" mesajı geçtiğini söyledi. Bakır, "Tommy Hilfiger, tüm olumsuzluklara rağmen Türk üreticilerin fiyat kalite dengesini iyi koruduğu takdirde alımlara devam edeceğini belirtti" dedi.
Tesco hükümete gidebilir
Tesco Alım Ofisi Genel Müdürü Esra Taşören, 3 yıl önce açılan Türkiye ofisinin her yıl 2 kat büyüyerek 65 milyon pound ciroya eriştiğini söyledi. Tesco'da bazı ürün raflarının hızlı ve moda üretim yapan Türkiye gibi ülkeler için açıldığını belirten Taşören, "Ancak geçen yaz küresel ısınma yüzünden duvara çarptık. Kimse alışveriş yapmadı. Biz de Avrupa ve Ortadoğu'daki yeni satın alımları durdurduk. Bu durumun dışında 'Tesco Türkiye ile tamam mı devam mı'yı tartışmıyor. Alımlar her zaman sürecek. Tartışılan, alım oranının ne olacağı" diye konuştu.
Türkiye'nin Avrupa ve Ortadoğu'nun ana alım merkezi olduğunu söyleyen Taşören, "Uzakdoğu ile ana rekabet konusu olan fiyat oranları ise hükümet nezdinde çözülecek bir sorun. Next gibi markalarla bizi sorunların çözümü için devletle bir araya getirmek isterseniz, geliriz" dedi.
Başbakan, 'Bacım sıkıntın olursa, gel hallederiz' dedi
GAP Avrupa Başkan Yardımcılığı görevinde de bulunan Günsan Consultancy'nin sahibi Günsan Çetin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la Türkiye'yi bekleyen tehditlere yönelik birkaç yıl önce görüşme yaptığını anlatarak "Tekstil ve konfeksiyon sektörünün Türkiye için önemini anlattıktan sonra Başbakan 'Bacım, bir sıkıntın olursa gel, hallederiz' dedi. O gün mesajı aldım. Artık tekstil ve konfeksiyon için ülke stratejisi söz konusu değil. Şimdiki yaklaşımlardan da bunu görüyoruz. Herkesin konsantre pazar ve alıcılara gitmesini tavsiye ederim" dedi.
Mintay'dan 'Daha az komisyon alın' eleştirisi
Panelde Mintay Tekstil'in sahibi Ahmet Tayan, alım ofislerine yönelik olarak "Bize 'fiyat tutmuyor' diyorsunuz, siz de yüzde 12 komisyon alacağınıza, yüzde 5 alın. Biz 'Cenazemiz var' diyoruz, siz sağa mı sola mı gitsin yol gösteriyorsunuz" eleştirisi yaptı. Tayan'a yanıt veren Tesco Alım Ofisi Genel Müdürü Esra Taşören ise "Sanıldığı gibi yüksek değil, yüzde 3 komisyon alıyoruz. Mintay, Tesco'nun en iyi gömlekçisi. Tesco da en çok satan gömlekler, Mintay'a ait. Ancak Türkiye'nin de fiyatı, ürünlerin kaliteli olmasının da etkisiyle yüksek. Üç hafta önce gelen Tesco yetkilileri, 'Türk üreticiler fazla kaliteli. Tesco alıcısı için bu kadarı fazla. Gereksiz fiyat yüklemesi yapıyorsunuz' diye bize çıkıştı" dedi.
İlk Uluslararası Moda ve Hazırgiyim Kongresi mayısta
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD), Türkiye'nin ilk Uluslararası Moda ve Hazırgiyim Kongresi'ne ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.
Gelecek yıl 25-26 Mayıs'ta düzenlenecek kongreye, dünyanın en büyük uluslararası hazırgiyim grupları ve perakende zincirlerinin üst düzey yöneticilerinin katılması planlanıyor. Kongre ile hazırgiyimde üretici ülke olarak marka olmayı başaran Türkiye'nin, moda ve ileri teknolojide de söz sahibi bir ülke olması amaçlanıyor. Bu doğrultuda hazırgiyimdeki Ar-Ge faaliyetlerinde uluslararası pazarlara açılabilen 25
firmanın ürünleri de sergilenecek. Türk hazırgiyim sektörünün yaşamsal varlığını devam ettirmek için bu tür organizasyonlara ihtiyaç duyduğunu belirten TGSD Başkanı Ahmet Nakkaş, "Üretimde marka olan Türkiye'nin artık hazırgiyimin her alanında daha da kuvetli hale gelmesi gerek. Bu tür organizasyonlar, bu hedefe yardımcı olacak" dedi.
7 ana başlık belirlendi
Kongreye katılım için hafta başından itibaren yurtdışında görüşmelere başlayacak olan Nakkaş, organizasyonda hem konuşmacı hem de konuk olarak uluslararası organize perakende zincirleri ve markaların yöneticilerini görmeyi istediklerini söyledi. Kongrede markalara ve organize perakende zincirlerine yer vermeyi istediklerini de belirten Nakkaş, "Organizasyonu 7 ana başlık altında düzenlemek istiyoruz. Marka temsilcilerini verimlilik, hızlı moda, teknoloji, geleceğin trend eğilimleri ve dünyada hazırgiyimin nasıl şekilleneceği gibi konu başlıklarında buluşturacağız" dedi.